Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală a venit cu câteva precizări în privința disputei publice privind piesa Focul din vatră, care a fost interpretată de formația Carla’s Dreams fără a obține consimțământul titularului de drepturi exclusive, scrie Agora.md.

Cristi Aldea-Teodorovici a organizat pe 15 martie o conferință de presă prin care a dorit să comunice detalii despre drepturile de autor pe care le deține asupra repertoriului părinților săi. Conferința de presă vine după ce Cristofor a blocat link-ul care ducea spre cover-ul realizat de Carla’s Dreams pentru piesa „Focul din vatră”, a regretaților soți Aldea-Teodorovici. Cristi este succesorul legal al soților Aldea Teodorovici și susține că regretă că s-a ajuns la un conflict. Pe de altă parte, ar putea acționa în judecată proiectul, dacă „acesta va continua publicarea cover-ului din cont propriu sau o va face la concerte și îl va promova pe internet”.

Cristi Aldea-Teodorovici ar putea acționa în judecată proiectul Carla’s Dreams: „Sunt un gardian al pieselor părinților mei”

Analizând situația cu privire la interpretarea compoziției muzicale Focul din Vatra, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală comunică faptul că o operă muzicală beneficiază de protecție pentru o perioadă de 70 de ani, după decesul autorului acesteia. În virtutea exclusivității, actualul titular al dreptului de autor asupra acestei opere muzicale are dreptul exclusiv să efectueze, să permită sau să interzică valorificarea compoziției muzicale, inclusiv a unor părți ale acesteia, prin interpretarea publică, comunicarea publică a operei, cât și transformarea, adaptarea, aranjamentul sau oricare alte modificări ale acestei compoziții.

Formația Carla’s Dreams urma să obțină un consimțământ scris din partea titularului de drepturi exclusive asupra acesteia pentru a o putea adapta și interpreta ulterior.

AGEPI menționează că acțiunile nu cad sub incidența nici uneia din excepțiile de la drepturile de autor, or această valorificare s-a făcut fără a fi luate în considerație condițiile impuse de lege pentru o valorificare liberă. AGEPI nu se poate implica într-un conflict între persoane private, dar stă la dispoziția oricăreia din părți pentru medierea acestei situații, în cadrul Comisiei de mediere.

Sursa: Agora

Foto: captură video