Se spune că podoaba cea mai de preț a unei femei o reprezintă părul. Să admitem că este adevărat şi că feminitatea noastră este direct proporțională cu lungimea şi desimea podoabei capilare. Ce se întamplă atunci când aceasta începe să ne părasească fără a da semn că într-o bună zi va reveni la sentimente mai bune şi îşi va reconsidera decizia? Ce vreau să spun? Ei bine doamnelor, vine o vreme când firul de păr se subțiază, nu se mai regenerează şi astfel apare alopecia parțială ce-i drept în majoritatea cazuisticii feminine. La bărbați lucrurile stau şi mai sumbru însă hai să nu ne bucurăm de răul altuia. Ca să putem trata efectul este necesar sa întelegem şi să tratăm cauza, nu-i aşa? Aşadar, de ce ne cade părul? Cauzele sunt numeroase însă pentru o mai simplă întelegere, le putem clasifica în două mari categorii şi anume: cauze genetice şi cauze nongenetice (de conjunctură).

Cauzele genetice (permanente) țin de incapacitatea organismului de a determina creşterea noului fir de păr într-un ritm rapid, aşa că firul de păr intră in repaos prea devreme şi apoi cade. Alopecia la femei nu este cauzata de o boală în mod direct, dar depinde de vârstă, nivelul de testosteron din organism sau de cauze ereditate. Cauzele non genetice (temporare) sunt determinate de cele mai multe ori de dezechilibre nutriționale severe, boli cronice, traume, poluare, stress, depresii, naşteri şi lista poate continua. Lipsa pe termen lung a acizilor graşi, zincului, fierului sau a vitaminei H din organism contribuie din plin la pierderea a mai multe de 40-60 de fire de păr zilnic- “rația” zilnică normal aceptată.

Toate aceste cauze enumerate mai sus trebuie să se mainfeste în situații severe, altfel acestea nu influențează în mod dramatic pierderea masivă a părului. Un exemplu concret: femeile anorexice ar trebui să fie toate chele, nu? Aşadar, o dietă sănătoasă asigură un păr sănătos. O dietă săracă în elemente nutritive degradează calitatea firului de păr doar dacă este suținută pe o perioadă lungă de timp. În definitiv, să nu ne speriem: a pierde un numar de fire de păr pe zi este în regulă. Asta înseamnă că noi fibre capilare vor lua locul celor vechi- deci organismul nostru lucrează la parametrii normali.

Durata ciclului de regenerare a unui fir de păr este de 4-10 ani, adică o rădacină poate genera între 10 şi 25 de fire de păr noi pe parcursul vieții. Cu cât înaintăm în vârstă, ciclul de regenerare încetineşte şi astfel noile fire de păr încetează să mai populeze scalpul. Aşa apare alopecia, în cele mai multe cazuri. Cine este de vină? Studiile arată că inamicul nr.1 se numeste DHT- un produs metabolizat în exces din testosteron(prezent în cantități mici la femei). Acest exces devine distructiv prin blocarea creşterii părului, a încetinirii ciclului de regenerare a acestuia şi în plus creşte secreția de sebum la nivelul rădacinii. Se poate ceva mai rău? Totuşi, industria cosmetică nu stă pe loc şi evident, vine să propună tratamente care să încetinească apariția alopeciei sau să prevină încetinirea ciclului de regenerare a firului de păr.

Încă ceva: nu exista tratamente miraculoase- indiferent sub ce formă sunt prezentate- care să fie capabile să stopeze definitiv căderea părului. Aceptați realitatea şi punct. Ce puteți face, este să preveniți căderea părului sau sa prelungiți durata de ancorare a firului de păr, pe scalp.

Ca şi tratamente, probabil că acest domeniu a fost şi rămâne cel mai ofertant: sute de rețete naturiste, alifii sau medicamente cu celule stem, seruri injectabile etc. Studiile efectuate recent de către medicii japonezi, pe un grup de femei aflate la menopauză au scos la iveală un nou compus activ ce şi-a arătat eficacitatea În prevenirea căderii parului şi regenerarea acestuia. Takanal-ul- ingredientul de două ori mai scump ca aurul, este capabil sa mențină firul de păr în faza anagenă (de creştere). Acest ingredient a fost adoptat în premieră de către laboratoarele Keune Olanda şi astfel a apărut gama dermato-cosmetică profesională Keune Care Line Derma Activating

Vezi continuarea articolului aici.

Distribuie articolul: