Femeia omagiată astăzi de către Google şi căreia i-a dedicat un doodle sugetiv este chiar cea care a descoperit primele, cele mai importante schelete fosilizate ale dinozaurilor. Chiar dacă nu e cazul să facem prea multă istorie, a o cunoaşte pe Mary Anning înseamnă a vedea cum au început o simplă femeii din secolul XVIII să lupte pentru succes şi emancipare.

Mary Annia trăit în secolul 18,
ichthyosa
ichthyosaur.

Mary Anning a trăit doar 48 de ani, însă a reuşit mai multe decât orice femeie din perioda aceea. Fiind contemporana lui Charles Darwin – cel care susţinea că tot ce este viu astăzi, este un rezultat al transformărilor, al luptei pentru existenţă şi al selecţiei naturale.

A provenit dintr-o familie săracă şi a trăit fără tată. Pe lângă aceasta, a copilărit în perioada în care Marea Britanie se afla în război cu Franţa.

Fiind de origine britanică, Mary a adus şi ea suficiente argumente în favoarea Teoriei Evoluţioniste, însă nu a fost apreciată pentru meritele sale, pentru faptul că era femeie şi era săracă, iar femeile din acea perioadă nu prea se ocupau de ştiinţă.

“Lumea s-a folosit de mine cu atâta cruzime, încât mă tem că m-a făcut să fiu bănuitoare cu oricine”, mărturisea Mary într-o scrisoare.

Mary, însă, n-a renunţat la ideal, pentru că urma să facă o descoperire absolut bizară. Plimbându-se pe o plajă din marea Britanie, a găsit primul schelet complet al unui ichthyosaur.

Rămânând foarte entuziasmată de descoperirea care avea să influenţeze ştiinţa despre viaţa preistorică, Mary a început să caute insistent şi alte schelete de animale. Căuta aceste fosile în zona stâncilor Blue Lias, în special când se produceau alunecările de teren care scoteau în viozor noi schelete fosilizate.

Ştia că practică o acticitate foarte periculoasă, totuşi, risca şi în continuare. Astfel că într-o zi, şi-a pierdut câinele ca urmare a unei alunecări de teren în mare.

Datorită acestei descoperiri, a reuşit să devină paleontolog şi chiar comerciantă de fosile animale, transformând hobby-ul său într-o afacere de familie.

Activitatea i-a fost apreciată abia după moarte. Abia atunci, oamenii de știință au stabilit că ”această fată de tâmplar și-a făcut un renume pe care l-a meritat”.

Astăzi, se împlinesc 215 ani de la nașterea lui Mary, iar cu această ocazie, Google i-a pregătit un cadou post-mortem, personalizat.

Foto: www.nhm.ac.uk, Wiki, earthlearningidea.blogspot.com

Distribuie articolul: