La 22 de ani a pornit prima lui  afacere cu comercializarea telefoanelor mobile. Şapte ani mai târziu, a deschis o reţea de pizzării în capitală, iar în urmă cu un an şi jumătate a deschis şi o reţea de restaurante specializate în cafea.

Ruslan Cojocaru este convins că în ţara noastră se poate face business legal şi cu bani puţini. În exclusivitate, la Pentru Ea,  antreprenorul ne dezvăluie cinci secrete practice cum să deschizi o afacere, dar şi cum să rezişti în lumea dură în care se fac bani.

1 Alege domeniul de activitate care-ţi place şi în care te simţi stăpân pe situaţie, pentru că aici o să te poţi realiza.

2 Ai voinţă să mergi spre scopurile stabilite! Indiferent de situaţie, nu trebuie să cedezi, majoritatea aici şi greşesc, pentru că se opresc la jumătate de drum. Ai răbdare să faci pas cu pas spre scopul care ţi l-ai pus.

3 Fii corect şi omenos în afaceri.  Cred că oamenii care pun accentul pe a face bani şi îşi încalcă valorile şi principiile de viaţă, niciodată nu vor avea succes. Pentru că oamenii care fac aceste lucruri doar pentru bani, îşi pierd credibilitatea în faţa partenerilor şi a clienţilor şi nu vor avea succes pe termen lung.

4 Dezvoltarea permanentă. Fără dezvoltare permanentă, nu există potenţial de creştere. Asta înseamnă citit, călătorit, studiat, analizat, training-uri şi implimentarea zi de zi a ceea ce învaţă.

5 Caută nişe noi! Este greşit să copii de la cineva ideea şi să spui că tu poţi să faci exact aşa şi ai să ai acelaşi succes. Oamenii vor mereu ceva nou, neordinar, sunt deschişi spre asta. De aceea, mereu trebuie să cauţi noi modalităţi de a face business.

Şi un sfat care iese din tiparele obişnuite ale afacerilor, este că nu este obligatoriu să începi cu un business plan, pentru că el este foarte subiectiv. Importantă este ideea, omul care o realizează şi echipa cu care porneşte la drum. Pentru că se întâmplă de multe ori să fie idei geniale, dar o echipă nepotrivită. Cel mai important, în business este echipa.

Nu banii sunt importanţi, atunci când începi o afacere, pentru că aşa cum îi ai, aşa poţi să-i pierzi şi, dimpotrivă, poţi să n-ai bani, dar dacă ai o idee bună şi oamenii potriviţi să faci un business de succes. Există afaceri pe care poţi să le deschizi fără nici un ban, dar există şi afaceri unde trebuie sute de mii de euro investiţi. Totul este relativ, important e să fie omul potrivit la locul potrivit. Nu banii sunt cei mai importanţi, eu sunt convins de asta!

Aflaţi vineri, la Pentru Ea, cum a reuşit Ruslan Cojocaru să facă o avere de invidiat şi câţi bani a investit în prima afacere.

Distribuie articolul: