Șapte sau mai multe porţii de fructe şi legume consumate în fiecare zi pot duce la prelungirea speranţei de viaţă, spun cercetătorii. Aceasta este o variantă mai sănătoasă decât cele 5 porţii recomandate în prezent de autorităţi.

Experţii afirmă că pe măsură ce creştem numărul de porţii de fructe şi legume consumate zilnic, cu atât efectul este mai benefic pentru organism, unii specialişti recomandând chiar 10 porţii pe zi.

Studiul a analizat mortalitatea generală, cât şi decesele cauzate de cancer, probleme cardiace şi atac vascular. Cercetătorii au descoperit că riscul de moarte prematură din orice cauză scădea pe măsură ce consumul de fructe şi legume creştea.

Legumele proaspete aveau cel mai puternic efect protector, urmat de salată şi apoi de fructe.

salata si fructe

Sucul de fructe nu conferea niciun beneficiu, iar fructele la conservă păreau să crească riscul de deces – posibil datorită faptului că sunt păstrate într-un sirop zaharos, spun cercetătorii.

Dr. Oyinlola Oyebode, coordonatorul acestui studiu, afirmă că „mesajul este clar: cu cât mănânci mai multe fructe şi legume, cu atât e mai puţin probabil să mori, indiferent de vârsta pe care o ai”.

Cercetătorii spun că efectul este surprinzător de mare, dar că oamenii nu ar trebui să fie descurajaţi de numărul mare de porţii recomandate. Ei spun că un număr mai mic de porţii consumate zilnic reprezintă o variantă mai bună decât nicio porţie.

Sursa: descopera.ro

Sursa foto:summerleadental.com

Distribuie articolul: