Pe lângă faptul că laptele este o sursă bogată de vitamine și substanțe nutritive, el mai este o sursă excelentă de calciu esenţială pentru sănătatea oaselor. Potrivit unui studiu, un pahar de lapte pe zi poate atenua simptomele de artrită a genunchilor la femei.

Studiul a arătat că un consum moderat de lapte degresat sau semi-degresat – un pahar pe zi – atenuează osteoartrita la nivelul genunchilor, la femei.

Osteoartrita este o boală degenerativă care provoacă dureri şi umflarea articulaţiilor la mâini, genunchi şi şold. Boala este mai frecvent întâlnită la femei, decât la bărbați.

genunchi

Specialiştii au constatat că, la femeile care consumau un pahar de lapte pe zi, spaţiul dintre suprafeţele articulare se micşora, ceea ce indica o îmbunătăţire a stării articulaţiei. În schimb, consumul zilnic de brânză de către femei a fost asociat cu o uşoară înrăutăţire a stării genunchilor, scrie descopera.ro

La bărbaţi, starea articulaţiei genunchiului s-a îmbunătăţit numai în cazul celor care consumau cantităţi foarte mari de lapte.

De ce este laptele util femeilor cu această afecţiune, nu se ştie cu siguranță; cercetătorii cred că efectul s-ar datora creşterii nivelului de calciu prin consumul de lapte, în condiţiile în care femeile suferă adesea de o lipsă de calciu.

lapte2

Este prima dovadă că un consum de lapte poate încetini evoluţia osteoartritei, spun specialşitii în domeniu.

Sursa foto: linseedsandpomegranates.wordpress.com, huffingtonpost.ca

Distribuie articolul: