„Nivelul activităţii antreprenoriale desfăşurate de femei este mai înalt în Moldova decât în statele dezvoltate ale Occidentului. Aceasta a devenit o trăsătură caracteristică pentru unele ţări ale Europei de Est”. Cel puţin, astfel arată investigaţia efectuată de CNN în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Muncii. Însă cercetătorii, care plasează Moldova în topul primelor 7 ţări cu cel mai înalt nivel de activitate antreprenorială a femeilor nu au luat în consideraţie şi „sexul frumos”, care îşi dezvoltă business-ul în Transnistria. Cel mai probabil, numărul femeilor care au o afacere proprie (în Moldova cifra acestora este de 192 000) ar fi fost şi mai mare, dacă în respectiva listă erau incluse şi femeile de pe malul stâng al Nistrului. Se ştie că după anii 90 multe femei din această regiune (RMN) s-au lansat în afaceri, în pofida faptului că le era mult mai greu decât celor din alte raioane ale Moldovei, cum afirmă femeile din Transnistria.

Aliona Sokolova din Tiraspol deja mai bine de 10 ani se ocupă de comercializarea hainelor pentru femei. În anii 90 nu era avantajos să munceşti după specialitate, întrucât, în urma conflictului militar, la întreprinderi nu ajungeau bani pentru achitarea lunară a salariilor. A trebuie să facă rost de mijloace băneşti aducând mărfuri din Ucraina şi comercializându-le în Transnistria. Aliona şi-a început activitatea cu resurse financiare mici, luând capitalul iniţial din „buzunarul propriu”, însă cu timpul afacerea a înregistrat succese şi acuma ea este stăpâna unui loc de comercializare amenajat la una din pieţele or. Tiraspol. Procură majoritatea mărfurilor din Odesa, care este un port-maritim şi hainele sunt furnizate în acesta din diferite oraşe de peste hotare. „În opinia mea, latura negativă a activităţii de care mă ocup eu este achitarea impozitelor, care în ultimul timp au fost mărite de două ori”, povesteşte Aliona. La vama ucraineană trebuie să plătim taxe, care constituie 20% din costul mărfii, în timp ce la vama moldovenească de puţină vreme această taxă în general a fost anulată. Produsele alimentare s-au scumpit aproximativ cu 30%, impozitele au fost mărite, de aici şi insuficienţa banilor, din această cauză mulţi renunţă să se mai ocupe de antreprenoriat şi îşi închid afacerile”.
Din spusele Alionei, în colaborarea dintre Moldova şi Transnistria pe segmentul cumpărare-vânzare, oamenilor din regiunea transnistreană le este mai avantajos să procure produse alimentare decât haine, mărfuri industriale, etc., mai ales că până nu demult la vamă trebuia achitată o taxă înaltă pentru producţia exportată din alte regiuni ale Moldovei, de aceea transnistrenilor nu le era rentabil să procure producţia moldovenească.

Feodora Sacala se ocupă de antreprenoriat al 4-lea an. Nu a avut dificultăţi la perfectarea documentelor pentru deschiderea afacerii. Problema sa la momentul de faţă este faptul că atât băncile comerciale, cât şi cele de stat oferă cu greu credite pentru dezvoltarea business-ului privat. Antreprenorii sunt nevoiţi să plătească din venituri arendarea încăperilor, impozitele, precum şi salariul angajaţilor, de aceea profit practic nu există. Oamenii de afaceri din Transnistria afirmă că poate aduce folos business-ului privat cooperarea între toate regiunile ţării.
„Acuma a început să fie avantajos să procuri şi să aduci prin vamă preparate farmaceutice din Moldova, povesteşte farmacista Feodora Sacala. Înainte acestea practic nu erau comercializate în farmaciile transnistrene, iar acuma există în asortiment larg. E adevărat că preţurile la medicamente sunt mai mari decât în Ucraina, Rusia, Belarus, de aceea majoritatea oamenilor cumpără producţia producătorilor din alte ţări. Spre exemplu, „Analgina” rusească costă 2 ruble, 30 copeici (2,5 lei), iar cea moldovenească – 3 ruble (3,3 lei)”.
Pe oricare mal al Nistrului este deschisă afacerea, riscul pe care şi-l asumă femeile e egal cu cel al bărbaţilor. Femeile sunt nevoite să cheltuie multe forţe şi mijloace băneşti pentru lansarea afacerilor. Acestora de multe ori le este chiar mai greu decât bărbaţilor. Multe femei investesc mijloace financiare proprii ca să obţină rezultate pozitive. În afară de aceasta, există şi alte probleme, care nu le permit femeilor transnistrene să îşi dezvolte în măsură deplină business-ul – este greu să se obţină credite pentru afaceri şi nu există niciun fel de înlesniri pentru dezvoltarea lor. Însă, în pofida acestui fapt, ele continuă să se ocupe de munca îndrăgită şi să îşi realizeze scopurile propuse.

Ana Pavlenco, Stella Jemna

Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor mass-media transnistrene de a reflecta subiecte social-economice”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Conţinutul articolului este responsabilitatea autorilor şi nu reflectă în mod necesar viziunea finanţatorului.

Distribuie articolul: