Designeră, mamă şi business-women, pe toate trei reuşeşte să le îmbine Carolina Tulbara. A făcut masterul în design vestimentar la Lyon şi a lucrat la o casă de modă din Paris. Revenită acasă, acum un an, a reușit să-și deschidă propria afacere. Primile studii în domeniul modei le-a obținut la colegiu şi de atunci visa la propriul atelier. Apoi a mers la studii în Franța, unde, ulterior, s-a angajat. „Am lucrat mai mult de un an la o casă de modă care producea haine pentru francezii cu un venit mediu. În această perioadă am avut posibilitatea să încerc mai multe, reuşind să fiu şi stilista acestei întreprinderi”, spune Carolina. Ideea de a avea propria afacere, de a crea haine, lenjerie şi accesorii pentru copii, i-a venit atunci când devenise ea însăși mamă. Pentru a-şi pune pe picioare propria afacere a investit toţi banii adunaţi după cinci ani de muncă în Franţa, dar au ajutat-o familia și nişte parteneri din Franţa. Cheltuielile a reușit să le acopere abia după un an.

Lacunele business-ului moldovenesc

După o experienţă de câţiva ani în Franţa, revenită în Moldova, şi-a dorit ca business-ul ei să fie unul legal. Chiar din primele zile a început să bată pe la uşi ca să-şi legalizeze afacerea. “În Moldova se simte tendiţa de dezinformare, pentru că nimeni nu-ţi spune care sunt uşile pe care trebuie să le deschizi ca să-ţi legalizezi business-ul. După un an de chin, înţeleg de ce majoritatea moldovenilor refuză să-şi legalizeze afacerea sau pur şi simplu renunţă la visul de a-şi lansa propriul business”, este de părere Carolina Tulgara.

Tânăra afaceristă mai spune că la început a avut de trecut peste niște obstacole. “Mi-a fost foarte greu pentru că eu sunt designer şi nu ştiu nimic din antreprenoriat şi contabilitate. În Franţa lucrurile stau altfel. Sunt cursuri speciale pentru antreprenori, care îi ajută să-şi legalizeze business-ul şi nu doar. Următoarea etapă pe care trebuie să o trec şi să o învăţ este marketingul, pentru că trebuie să lucrez şi la promovare”.

Moldovenii scapă de marca URSS

Chiar dacă are un atelier şi doi angajaţi Carolina crede că, după ce a reuşit să-şi legalizeze propria afacere, lucrurile vor evolua altfel. În atelier confecţionează lenjerie de pat pentru nou-născuţi, accesorii, perne de alăptare și saci de dormit. Tot ce ţine de îngrijirea, securitatea şi confortul unui bebeluş. “Când am început acest business, făcusem un studiu al pieţei şi nu prea văzusem producători de lenjerie. Însă, în ultima perioadă, am observat că au mai apărut. Continuu să urmăresc producătorii noştri şi se simte o schimbare. Încetul cu încetul hainele de aici se apropie de aspectul celor confecționate în Europa. Se observă tendinţa şi dorinţa de a ne debarasa de bradul moştenit de la URSS”, este de părere tânăra designeră.

Mamă cu business

“În ultima perioadă am avut momente grele şi mă întrebam tot mai des, de ce mi-am luat aceste responsabilităţi? Ca orice femeie, tânără mămică, trebuia să stau acasă şi să-mi cresc copilul. Însă, faptul că familia este alături, mă motivează foarte mult să lupt în continuare pentru ceea ce mi-am propus să realizez”, afirmă Carolina.

“Am ţinut neapărat să-mi deschid acest business cât mai curând pentru că băiatul meu avea zece luni şi eu nu mai puteam sta acasă. Mă simţeam inutilă, pentru că anterior aveam o viaţă activă. Şi nu doar asta m-a făcut să-mi doresc atât de mult să am afacerea mea, dar şi experienţa de a lucra la un patron m-a motivat să îmi doresc să fiu pe cont propriu. Atunci când lucrezi la patron, nu-ţi place când ţi se spune: “aici pune roşu şi nu verde”, aşa cum simţi tu. Ţi se limitează libertatea de a crea şi, de aceea, îţi doreşti să obţii această libertate”, spune Carolina Tulgara.

Vrea să aibă studenții ei

“Din primele luni de universitate în Franţa am descoperit un alt mod de a preda studenţilor. Atunci m-am indignat şi mi-am spus că îmi voi face propria şcoală unde voi preda studenţilor din Chişinău. Chiar i-am întrebat pe cei de la Academia de Arte dacă n-au nevoie de cineva, pentru că eu aş fi dispusă să predau studenţilor. Nu mă interesează banii, vreau să predau din plăcere. Vreau să fac schimbări în modul de predare de aici, pentru că eu m-am dus acolo şi eram în punctul zero. În Franța mi s-a schimbat totul la 360 grade”, spune tânăra creatoare.

Visează să ajungă pe podium

Visează să-şi facă propria prezentare a colecţiilor de lenjerie pentru nou-născuţi şi nu doar. Pe lângă aceasta mai confecţionează şi haine pentru scenă. „Am foarte multe idei şi dorinţa de a aduce ceva nou şi util pe piaţa din Moldova, însă femeile noastre, din teama de a încerca ceva nou sau din cauza dezinformării, refuză să accepte chiar şi aceeaşi pernă pentru alaptare, care oferă confort atât mamei, cât şi copilului”, încheie Carolina.

Distribuie articolul: