Are o familie multinațională, dar mai ales, multilingvistică. Soția sa este de origine cehă și, cunoscând bine engleza, în familie se vorbește, de fapt, în tocmai patru limbi. Adrian Candu, ministru al Economiei, a povestit în cadrul emisunii „Lumea Sandei” despre armonia dintre sarmalele moldovenești și borșul ucrainesc și despre cum discută el cu copiii săi, care între ei comunică în limba cehă.

Își amintește cu mult drag momentul în care și-a cunoscut viitoarea soție, dar și timpul îndelungat după care au avut curajul să-ți vorbească. „Ne-am cunoscut cu soția fiind angajații aceleiași companii, eu a filialei din Moldova, ea a celei de la Praga, Cehia. Ne-am regăsit la Budapesta, grație unui eveniment comun din care făcea parte și echipa ei. În primele zile la acel eveniment nici nu am comunicat, cred că doar am schimbat anumite priviri. Totul a început ulterior, peste vreo două luni, ca să evolueze încet și firesc”, își amintește Candu.

Candu

O vreme au stat împreună la Viena, însă peste un timp, ea a decis să-și urmeze iubirea și să se stabilească cu traiul în Republica Moldova. „Atunci nici nu vorbeam despre căsătorie sau întemeiere unei familii. Eu finalizam studiile, aici mă chemau anumite obligații, așa că dânsa a decis să vină și ea la Chișinău. S-a integrat bine datorită prietenilor noștri, datorită faptului că suntem o țară frumoasă, ospitalieră, îi plac tradițiile noastre și bucătăria moldovenească: plăcinte, sarmale sau ardei umpluți. Gătește chiar unele dintre ele, face zeamă, borș ucrainean, care mie îmi place foarte mult”, mai recunoaște Adrian Candu, ministru al Economiei.

Adrian candu„Moldova nu e pe departe locul ideal de trai, însă noi tindem să-l facem așa. Sunt chestiuni pe care soția mea le înțelege, însă unele chiar îi par o provocare: spre exemplu să meargă cu căruciorul de acasă până în parc, printre pașinile parcate, pe trotuarele neadaptate, prin gropi sau alte detalii din acestea. Comunicarea corectă, deschiderea, sinceritatea abordării problemelor sunt principiile de bază ale familiei noastre. Desigur că ea vrea să petrecem mai mult timp împreună, cu copiii, însă le luam pe toate ca pe o provocare”, mai recunoaște ministrul democrat. 

Întrebat dacă ar face pentru nevasta sa același sacrificiu, Adrian Candu a declarat: „Probabil că da, cred că aș reuși să răspund cu reciprocitate. Ea a sacrificat, urmându-mă pe mine la Chișinău, cred că sunt gata și eu să sacrific. Nu contează unde și cum suntem, ci faptul că suntem împreună. Omul sfințește locul, așa că dacă ea va avea o misiune, iar noi vom decide să ne mutăm, o voi urma.”

Adrian Candu

Despre viitoarea școlire a copiilor lor, ministrul Economiei spune că aceștia vor învăța acolo unde vor fi părinții la acel moment. Despre diversitatea lingvistică din familia sa, Candu povestește cu zâmbetul pe buze: „Soția vorbește rusa, se rescurcă bine și în limba română, deci nu-i pot ascunde nimic (zâmbește). Eu cu copiii vorbesc româna, soția vorbește cu ei în cehă, iar copiii între ei tot în cehă comunică. Eu cu soția vorbim în engleză, iar toți cu dădaca vorbim rusa. Copii la grădiniță vorbesc în română, cu prietenii noștri la fel. Dileme parcă nu avem, ne înțelegem foarte bine”, mai recunoaște democratul.

Adrian Candu spune despre revenirile sale în Moldova, după toate școlirile avute peste hotare: „Întotdeauna am plecat cu gândul la revenire, sunt mulți din generația mea care credem că putem schimba câte ceva în țara asta și încercăm să o facem.”

Vedeți mai jos emisiunea „Lumea Sandei cu Adrian Candu” în întregime.

 

Distribuie articolul: