Când bebelușul vine pe lume el trece printr-o serie de transformări uluitoare, care se petrec într-un interval de timp foarte scurt. Nașterea (fie că este naturală sau prin cezariană) este un stres major pentru nou-născut, dar asta nu este tot.

Iată prin ce transformări speciale trece nou-născutul, în prima săptămână de viață, ca parte a procesului de adaptare la viața extrauterină. Adapatarea la viața extrauterină este un proces major, complex, fiziologic, necesar și normal, dar acesta poate să aibă momente care să le ingrijoreze pe mame, mai ales dacă sunt la primul copil.

Primul scaun. Meconiul, primul scaun al bebelușului înseamnă eliminarea tuturor produselor înghițite și digerate de copil în cursul vieții intrauterine. În meconiu se află și resturile proceselor de metabolizare realizate de ficatul fătului în timpul vieții intrauterine. Așa se explică de ce primul scaun (uneori și al doilea și al treilea ) o să aibă un aspect cu totul special, fiind negru verzui, cu o consistență păstoasă și lipicioasă și un miros specific. Meconiul trebuie eliminat de copil in primele 24-48 de ore după naștere și dacă acesta nu apare poate indica posibile malformații ale tubului digestiv.

Prima micțiune. Copilul vine pe lume cu vezica urinară goală pentru ca o parte din urina acumulată în viața intrauterină este eliminată înainte ca micuțul să treacă prin canalul de naștere sau în cursul trecerii acestuia prin canalul de naștere. Copilul născut pe cale naturală o să aibă prima lui micțiune undeva în primele 24 de ore după naștere, în timp ce copiii care vin pe lume prin cezariană în primele 3-5 ore după naștere. 

Scăderea în greutate. Acesta este un fenomen fiziologic, normal prin care trec toți nou născuții. În medie un copil pierde în primele trei zile după naștere circa 7-10% din greutatea pe care o avea imediat după naștere. Prematurii slăbesc mai mult decât cei veniți la termen, dar recuperează mai repede. Un copil normal atinge greutatea avută la naștere în circa 7 zile de la naștere. Acesta este unul din indicatorii care arată că un copil asimileaza și procesul de creștere este normal.

Distribuie articolul: