După mai bine de zece ani după ce a trecut Prutul, zilele trecute, în premieră, actrița Ileana Popovici a revenit acasă, în Basarabia. Cu această ocazie s-a lansat la Chișinău și cartea „Reconstituiri cu Ileana Popovici”, autoarea căreia este Radmila Popovici, nepoata artistei, scriitoare din Republica Moldova.

Cu mari emoții, a urmat prezentarea propriu-zisă a cărții, a cărei lansare a avut loc tot anul acesta, pe 13 mai, la Iași, zi în care actrița Ileana Popovici a împlinit 71 de ani. Volumul este o carte de interviuri, care povestește mai multe capitole din viața Ilenei Popovici, inclusiv despre momentul întâlnirii Radmilei cu mătușa sa. Pe copertă este ilustrată o fotografie reprezentativă din pelicula cinematografică „Reconstituirea” de regizorul Lucian Pintilie (1970), de aceea cartea a fost numită „Reconstituiri cu Ileana Popovici” (Editura Adenium, Iași, 2017), acest film fiind extrem de semnificativ în biografia artistei.

popovici

Despre întâlnirea emoționantă și regăsirea neprevăzută, autoarea cărții a povestit cu multe detalii, prezentând și discuțiile de suflet pe care le-a purtat cu „mătușa din România” și, modestă din fire, autoarea afirmă că Ileana Popovici și-a scris cartea vieții, iar ea a fost doar o foarte atentă ascultătoare:

„N-am niciun merit. Întotdeauna spun că în primul rând e mâna providenței, a îngerilor și abia după aceea, dacă pun și eu mâna, se pot întâmpla mai multe. Fără această credință alunecăm prin viață, nicidecum nu pășim și nu putem lăsa urme. Acea zi de sfârșit de august, cu 5 ani în urmă a fost o revelație. Noi nu prea am vorbit. În timp ce ne țineam de mâini, ne povesteam mult mai multe fără cuvinte. Ne-am văzut, privirile s-au întâlnit și am simțit-o a mea. Bunica mi-a vorbit despre Prut, despre frații ei care au plecat și despre care nu mai știe nimic. Prima dată am trecut Prutul cu cărți și, iată, vin cu această carte tot de peste Prut. E de ajuns să vrei, să visezi ceva și ți se poate întâmpla.”

popovici

Alături de autoare și protagonistă a mai fost Virgil Mihaiu, specialist în jazz și estetica jazz-ului, iar invitatul special din Republica Moldova a fost jurnalistul Vasile Botnaru, director la Radio Europa Liberă, Chișinău. Dânsul afirmă că citind cartea, a descoperit-o pe Ileana Popovici dintr-o altă latură:

„Doamna Ileana Popovici este mătușa pe care noi mulți o așteptam și încă o mai așteptăm. Mulțumim, Radmila Popovici, că ați recuperat-o pentru dvs., dar și pentru noi. Și să știți că lucrurile acestea care se întâmplă, sunt extrem de necesare acum, când unii sunt rătăciți și nici măcar în ceasul al doisprezecelea nu-și dau seama pe ce pământ trăiesc, cu cine suntem neamuri, cine sunt ai noștri și de unde ne putem trage adevărata sevă și putere, ca să rezistăm și să nu ne pierdem”, a afirmat Vasile Botnaru.

popovici

Surpriza pe care a adus-o actrița la Chișinău, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Uniunii Cineaștilor din România, a fost filmul „Reconstituirea”, regie de Lucian Pintilie, interzis în România chiar de la lansare. Filmările au început în august 1968. A fost un film cu mare scandal, care s-a difuzat în premieră abia peste 50 de ani, la Iași. Este considerat de un grup de critici importanți ca fiind cel mai bun film făcut în România. Actrița Ileana Popovici a avut ocazia să joace alături de alți mari actori ai României: Emil Botta, George Constantin, Ernest Maftei ș.a., foarte tineri pe atunci.

„Eu am crescut într-o familie de refugiați din Basarabia, din România de dincolo de Prut. Am fost crescută în spiritul că aparțin acestor locuri. La noi în casă se vorbea așa cum se vorbește aici. M-am născut în România, dar în casa mea Basarabia exista totdeauna: prin obiceiuri, prin ceea ce mâncam, prin ceea ce discutam, cântam. Am trăit cu dor și drag de Sfânta Basarabie!”, a spus Ileana Popovici.

De asemenea, la eveniment a fost prezent Denis Roșca, autorul „Cărții de aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”, care a accentuat că „familia Popovici – Harnagea este una talentată, din generație în generație”.

photo076

La final, cele două eroine ale serii au fost asaltate de flori și cadouri. Un dar semnificativ actrița a primit din partea lui Vasile Botnaru – două picturi în vin cu semnificație aparte.

„Sunteți în sufletele noastre la loc de cinste, ca o icoană”.

Cei care au asistat la întâlnire, au fost mișcați de istoria de viață a româncei cu origini basarabene Ileana Popovici, iar dialogurile de pe scenă au avut un mare impact asupra stării publicului din sală.

„Sunt bucuroasă să citesc această carte și să descopăr o comoară, o soartă, o viață unde la sigur vom găsi ecouri ce fac parte din fiecare din noi. La acest eveniment am găsit o frumoasă îmbinare artistică: muzică, poezie, film – totul a fost foarte bine gândit și cred că o să-mi lase pentru mult timp o amintire frumoasă”, spune Mariana Muleavin, spectatoare.

După vizionarea filmului „Reconstituirea”, doritorii au primit autografe din partea autoarei cărții, Radmila Popovici și de la personajul principal al volumului, actrița Ileana Popovici.

Foto cover: Victoria Tihonova

Autor: Mariana Mereacre