Scandalul creat de plecarea mai multor actori de la Teatrul Național „Eugene Ionesco” ia amploare. Foștii actori își expun de asemenea părerea, iar cel care a declarat recent că toate cele spuse de Emilian Creți sunt adevăr curat este Veaceslav Sambriș - actorul cunoscut pentru celebrul rol al spectacolului „Chirița din Provincie”, dar și regizorul care pusese în scena TEI spectacolul „Căsătoria”, amintit de Emilian în video-ul dedicat plecării sale.

Citește și : Emilian Crețu, numit „un nimic” de directorul Teatrului Eugene Ionesco: „Eu plec. Petru Vutcărău a distrus acest teatru”

Încă o actriță pleacă din trupa teatrului „Eugene Ionesco”: „Confirm cele spuse de Emilian Crețu”

Iată mesajul lui Slava Sambriș, postat pe contul său oficial de Facebook:

„«Îmi bag piciorul adânc în părerile voastre», a spus dictatorul.
Sunt și eu trecut prin feudalismul teatrului Ionesco. Am fost,am plecat din acel teatru,apoi iar am revenit la rugămintea dictatorului și e vina mea că am acceptat să mă întorc,recunosc… Dar vreau să confirm și eu cele spuse de Emilian Cretu,pentru că este un adevăr. Eram curios să văd care va fi reacția teatrului și iarăși,total previzibil, fraza clasică: actorii zic,«ECHIPA». Care echipă? Mulți din acea «echipă»sunt de aceeași părere cu cele spuse de Emilian, doar că se tem să zică ceva…
«Mediocritățile» cum spune dictatorul, veneau la spectacolele unde era distribuit Emilian Crețu, (în «Chirița», de exemplu, a fost distribuit tot în acest scop, să vină publicul, adică voi), oare acele «mediocrități»,cum spune dictatorul,nu e și publicul teatrului? Și spectacolul «Căsătoria» semnat de mine, așa cum zice fiica dictatorului (ea fiind și catalizatoarea adevărului),că e un «căcat care denigrează reputația teatrului». Ei bine,de ce vor atunci să-l joace cu orice preț?Și cum rămâne cu «Chirița»??? Să vii cu păreri și critici «strigătoare la cer» despre unele spectacole,așa cum zice dictatorul,că sunt «sub orice nivel» având în spate un spectacol ca,«Chirița»? Mi se pare de-a dreptul jenant! Sigur,vor spune că publicul cere spectacolul «Chirița», nu că ei tare ar vrea…Previzibil.
«Îmi bag adânc piciorul în părerile voastre» a spus dictatorul. Așa este, dacă ai păreri devii instantaneu periculos, dușman! Iar acele păreri sunt în urma unor nedreptăți, neclarități care sunt frecvente și care devin o normalitate în teatru,pentru că atunci când cineva întârzie (unii din actori mai au câte un job alternativ), este acuzat de lipsă de profesionalism, iar dacă fiul-actor vine beat, sau nu se prezintă deloc (îmi pare rău că trebuie să spun asta despre el, pentru că e un băiat cu suflet mare și chiar mă doare …), ne facem că plouă…Ai părere??? Îmi bag piciorul adânc în ea!!!
Ce să mai zic de «doamna teatrului moldovenesc», care și-a deschis afacerea în subsolul teatrului «cursuri de teatru-terapie prin care se scot angoasele și buruienele din oameni» și atunci când nu putem repeta în scenă (pentru că se montează decorul unui spectacol), nu ai unde repeta, pentru că doamna are curs. Nu mai zic de reflectoare, sau multe alte obiecte (de care deseori e nevoie de ele) sunt toate la ea, la subsol, ca să le facă condiții elevilor, pentru că ei dau un ban, iar doamna are nevoie de un spațiu perfect ca să lucreze la apariția «cristalului». Mai este și o parte din costumerie care-i tot a doamnei și atunci când ai nevoie de un costum sau un detaliu de costum pentru spectacolul teatrului, doamnele de la costumerie iți spun cu vocea stingheră «nu se poate, e costumeria doamnei!».
Mi s-a părut de-a dreptul patetic, comic și grotesc răspunsul «trupei», care nu e răspunsul lor,pentru că și asta este o dictatură. E firesc să te aperi, dar… Mulți actori ar avea ceva de spus,pentru că foarte mulți au plecat tot din același motiv, doar că mulți din ei se tem, alții au încercat să uite, iar alții nu vor să intre în conflict… Teatrul E.Ionesco-locul ideal pentru distrugerea personalităților!!!”, a notat fostul actor și regizor al Teatrului „Eugene Ionesco”, Veaceslav Sambriș.

Precizăm că după plecarea lui Emilian Crețu și acuzațiile aduse directorului acestui teatru, trupa de actori a venit cu o dezmințire oficială, în care precizează „că cele declarate de Emilian Crețu nu sunt decât niște calomnii murdare, având ca scop să-l ponegrească atât pe Petru Vutcărău, cât și instituția pe care o conduce, respectiv, întregul nostru colectiv”.

Reacția completă: Teatrul „Eugene Ionesco” îi răspunde lui Emilian Crețu: Sunt calomnii murdare care vin să-l ponegrească pe Petru Vutcărău

sambris 2

Veaceslav Sambriș a fost actor al Teatrului Național „Eugene Ionesco” în mai multe rânduri, fiind bine cunoscut pentru rolul care i-a marcat cariera – Chirița – din spectacolul cu același nume. În calitate de regizor a pus în scenă mai multe spectacole, ultimul jucat pe scena acestui teatru fiind „Căsătoria”. La moment actorul și regizorul este stabilit în România.

Vezi și: „Chirița” Veaceslav Sambriș: „A fost frumos să fiu femeie”

Veaceslav Sambriș: „Tot timpul m-am rușinat să spun că nu am bani”