După ce a fost proiectată la zeci de cinematografe atât din țară, cât și de peste hotare, „Afacerea Est” a ajuns și la Teatrul Național „Eugene Ionesco”. Spectatorii au avut ocazia să petreacă o seară deosebită, de la care nu au lipsit emoțiile pozitive și hohotele de râs, provocate de remarcabila producție. La final, doritorii au putut discuta cu unul dintre actorii centrali ai filmului - Ion Sapdaru, cel care a jucat rolul lui Petro Dudka - un oportunist plin de idei, pentru a afla secrete din spatele platourilor de filmare, dar și alte detalii importante ce au prezentat un interes sporit.

IMG_8316

Născut în localitatea Doroțcaia, Ion Sapdaru este un actor, regizor de teatru și scenarist român, mai nou, cunoscut în Moldova drept Petro din „Afacerea Est”, film regizat de către Igor Cobileanski. Ieri, mai mulți cinefili și oameni de artă au stat la „Un ceai de TEI” cu renumitul actor, iar noi am fost curioși să aflăm mai multe chiar din prima sursă.

Domnule Sapdaru, ați jucat în numeroase filme, cu diverse tematici și genuri. Cum a fost de această dată, având în vedere că este prima colaborare pe care ați avut-o cu regizorul Igor Cobileaski? Care au fost cele mai memorabile momente de pe platourile de filmare?

Cele mai frumoase momente? Cred că au fost toate, pentru că filmul a fost făcut dintr-o inspirație clară, în primul rând, de la Igor Cobileanski. Eu am fost inspirat din start de scenariu, iar cele mai deosebite momente au fost atunci când am filmat secvențe cu actorii basarabeni, foștii mei colegi, prietenii de altădată, care mi-au rămas prieteni până astăzi. Asta a adăugat un pic de nostalgie și dor pentru tot ce s-a întâmplat cândva aici. Momentele frumoase au fost și cele de la repetiții, pentru că am repetat foarte mult – cred că trei săptămâni bune. A trebuit să lucrăm și la accentul moldovenesc, să învățăm acest dialect. Nu eu atât de mult, cât colegii mei din teatrele românești.

15317958_1218153874945663_3427110468604978798_n

Totuși, relația pe care am creat-o cu Igor Cobileaski a fost cel mai fericit moment. Era pentru prima oară când ne întâlneam pe platou. Mă bucur că am cunoscut un artist extraordinar, extrem de motivat în demersul său și în mesajele sale cinematografice și nu numai. Trebuie să ținem cont de faptul că Igor este un regizor care își iubește personajele și știe să povestească despre ele într-un mod foarte și foarte firesc și obiectiv. Nu caută umorul cu orice preț și nu caută defectele numai de dragul defectelor pentru a stârni râsul. Este un regizor profund, cu o apăsată responsabilitate pentru actul artistic.

Dar ce puteți spune despre contopirea talentului actorilor de aici, din Moldova cu cel al actorilor de peste Prut? 

Armonia a fost perfectă, pentru că dacă actorul se întâlnește cu un material interesant, imediat percutează și imediat se stabilește o relație prietenească. Nu cred că am avut o dificultate în acest sens. Ne-am întâlnit ca frații, am filmat ca frații și ne-am bucurat ca frații de tot ce s-a întâmplat pe platou.

12495172_10205832990799271_2732869011553460114_n

Fiecare om care a reușit să vizioneze această producție a avut de tras o anumită concluzie. Totuși, pentru dvs., ca personaj central, ce mesaj ați dorit să transmiteți?

Mesajul este că, dincolo de toate tipajele pe care le-am expus în film, trebuie să fim în continuare optimiști, să ne luptăm pentru viață. Personajele noastre se luptă cu niște mijloace mai puțin ortodoxe, dar asta nu înseamnă că nu sunt oameni sau nu au dreptul să se identifice ca oameni, ca moldoveni. Mesajul nostru era simplu: să trezim poate chiar anumite indignări ale celor din popor atunci când se văd pe ecran.

17353315_10208819686104787_1741859129378706691_n

Dintre toți interpreții rolurilor principale, dvs. aveți cel mai „fericit” final, dacă am putea zice așa. Este adevărat?

Da, foarte multă lume mi-a spus că personajul meu se bucură de un final fericit. Eu, însă nu cred că mi-aș dori și în viață un final cu o astfel de fericire. Personajul meu este pierdut în spațiu, personajul meu se află într-o stare latentă, poate chiar o larvară. Este un personaj negativ, aș zice eu, dar care este jertfa unor situații, a unei mentalități care a fost impusă și prin care s-a educat el.

„Afacerea Est” este o comedie-dramă, inspirată din viața basarabenilor. Pelicula prezintă istoria a doi prieteni – Marian, un intelectual din provincie și Petro, un oportunist plin de idei. Chiar dacă cei doi sunt total diferiți, între ei se leagă o prietenie și se completează reciproc – ce n-are unul are altul și invers.

Foto: Facebook.com, TEI