Pe Ghenadie Gâlcă îl cunoașteți pentru zecile de roluri în care intră cu trup și suflet pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. A avut șansa să joace și rolul unei femei, însă, deși încântat inițial, mai apoi acesta i-a dat mari bătăi de cap. Despre rolul neschimbat din viața sa - cel de bărbat și despre femeile care i-au marcat cele mai fericite momente, Ghenadie Gâlcă ne-a povestit în detalii, în interviul ce urmează.

Femeia pentru mine este partea luminoasă a lumii. Și nu, nu sunt lingușiri siropoase. Să nu credeți că o spun patetic… Cele mai luminoase și mai importante momente din viața mea, până la 36 de ani împliniți, le-am savurat cu participarea femeilor din jurul meu.

Nu m-am gândit niciodată la femei că ar reprezenta sexul slab al omenirii. Aparenta lor fragilitate în multe cazuri presupune o forță interioară pe care foarte puțini dintre cei care ne considerăm bărbați o posedăm.

Ghenadie Gilca (2)

Prima femeie din viața mea: Mama. Punct. Dacă ar exista o virgulă, aș adăuga prima învățătoare, apoi după încă o virgulă – profesoara de limbă și literatură română. Și apoi încă multe puncte… Până nu ajung la semnul exclamării – Aliona Triboi!

Ador la o femeie posibilitatea de a fi conectată simultan pe mai multe planuri: familie, carieră, societate… E ceva ce nouă, bărbaților, fie nu ne reușește, fie o facem mai bine doar într-un anume plan.

Ghenadie Gilca (8)

Nu. Nu poți defini o femeie într-o culoare. În asta e farmecul ei. Că nu te poți limita la o culoare. Nu mai știu care mare scriitor spunea că atunci când scrii despre femei trebuie să-ți înmoi penița în culorile curcubeului. Adică , să eviți să scrii cu o singură cerneală…

M-am lăsat cucerit definitiv o singură dată. O femeie, ca să mă cucerească și pe care s-o admir… trebuie să meargă la Aliona Triboi și să o întrebe rețeta. Că ea a aplicat-o din plin.

Ghenadie Gilca si Aliona Triboi

Cu femeile nu e glumă, nici măcar când le joci. Mi s-a întâmplat să joc rolul unei femei. Într-un spectacol unde se mizează pe mult umor grotesc și ironie. La primele repetiții eram mega-încântat de posibilitatea de a ironiza teatral un personaj feminin. Apoi au venit repetițiile când am înțeles că nici măcar într-o satiră ușoară nu ai dreptul să privești superficial femeile.

Notă: Veniți la Teatrul Național „Mihai Eminescu” să priviți „The Lucky Strike” și să o întâlniți pe Elaine Niddry a mea. 

În viața anterioară am fost… probabil că tot bărbat. Îmi plac femeile prea mult femeile că să fi fost altfel…

Ghenadie Gilca (9)

Am ajuns să înțeleg că… pentru a fi fericit am nevoie de un singur lucru – să încerc să o fac pe Ea fericită. Noi bărbații suntem ca niște motani, care stăm mai tot timpul întinși pe canapea și… intrăm în acțiune doar atunci când a intrat stăpâna în casă. Ne gudurăm, sforăim și o gâdilim, știind că asta-i place. Niște profitori!

Sunt momente din viață pe care nu le uiți niciodată... orice s-ar întâmpla: „Era o seară călduroasă la sfârșit de lună mai. Se întâmpla la Bușteni. La poalele munților Bucegi. Deja trecuse de miezul nopții când am ajuns să vorbim despre Ilene Cosânzene și Feți Frumoși pe cai albi… Și apoi, prin centrul orășelului pustiu, adormit deja, a trecut în galop prin fața noastră un cal alb… Nu. Nici pe departe nu pretind să mă identific cu Făt Frumos. Voiam doar să spun că în cronologia relației noastre am definit acea seară ca începutul începuturilor…”

Ghenadie Gilca si Aliona Triboi

Foto: Ellene Photography