Florin Piersic, îndrăgitul actor român de teatru şi film, împlineşte, astăzi, 78 de ani. Geniul său actoricesc a fost recompensat cu multe premii de-a lungul timpului, printre rolurile definitorii ale artistului numărându-se Mărgelatu, haiducul Anghel Şaptecai şi haiducul Grigore Pintea, scrie Adevărul.ro. Cetățean al Moldovei, Piersic este mereu așteptat cu concerte și spectacole la Chișinău.

În anul 1957, Piersic devine absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din București (n.r. – astăzi UNATC). Debutul cinematografic îl are imediat, în acelaşi an, odată cu filmul „Ciulinii Bărăganului“, interpretând rolul lui Tănase. Printre cele mai celebre roluri ale lui Piersic se numără haiducul Anghel Şaptecai, haiducul Grigore Pintea sau Mărgelatu. De asemenea, a avut două apariţii în telenovela „Lacrimi de iubire“.

 Caricatura piersic

La 70 de ani, în 2006, Florin Piersic mărturisea că se simte „focos şi plin de viaţă“, în cadrul unui interviu pentru Formula AS. „În cazul meu, reţeta mi-a fost pusă în leagăn de ursitoare: dragul de viaţă, bucuria de a trăi. Mă trezesc cu ea dimineaţa şi tot cu ea mă şi culc. La 70 de ani, o vârstă în faţa căreia îţi scoţi pălăria, eu în loc să mă simt bătrân şi copleşit de viaţă, sunt primăvăratec şi debordez de energie! Sunt așa de «focos», ca aş putea topi şi zapada care s-ar încumeta să cadă“.

De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de „Cetăţean de Onoare“ al mai multor oraşe, printre care Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti sau Galaţi, iar pe 26 ianuarie 2011, cinematograful „Republica“ din Cluj-Napoca a fost redenumit cinematograful „Florin Piersic“. Actorul a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a, în 1967, „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice“, iar pe 30 mai 2002 cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa cariera artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc“. 

Anul trecut, în luna martie, actorul româna fost la Chișinău pentru a juca două spectacole „Străini în noapte”, dar și pentru a-și ridica pașaportul de cetățean al R. Moldova. Florin Piersic a solicitat cetățenia R. Moldova în 2012, în cadrul unui spectacol la Palatul Național, declarând că este „îndrăgostit incurabil” de oamenii și locurile de aici.

Sursa: Adevărul.ro

Distribuie articolul: