Acneea este poate una dintre primele afecțiuni ale pielii pe care o ținem cu adevărat minte și care ne deranjează încă din adolescență. Precum toate problemele de piele, și acneea ajunge în final la dermatolog. În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul dermatolog Irina Batîr, a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Află care sunt cele mai frecvente forme de acnee pe care o facem și cum o tratăm în diferite cazuri.

„Multe întrebări am avut despre acnee: ce este, cum se manifestă, cum o tratăm. Acneea începe în acea perioadă de adolescență, adică atunci când începe maturitatea sexuală (9-13 ani și chiar până la maturitate). Afecțiunea este caracterizată prin secreția de sebun în exces în acea perioadă de pubertate, se îngrașă și părul mai repede, tenul lucește și avem pori dilatați la nivelul feței. Ulterior apar comedoanele, care pot și închise sau deschise, adică punctul alb și punctul negru.

Acneea are un parcurs de lungă durată, iar îngrijirea la nivelul tenului este cheia. dacă avem forme mai agresive, cu leziuni cu puroi, atunci avem nevoie de tratamente mai agresive: antibiotice, hormotale, contraceptive orale, etc. La bărbați, testosteronul este responsabil de acnee și ei fac forme mai agresive de obicei. Cu cât mai devreme inițiem un tratament corect, cu atât mai bine scăpăm de ea și nu rămânem cu cicatrici”, menționează Dr. Irina Batîr, medic dermatolog.

Răspunsuri la întrebări legate de dermatologie ne-a oferit, în cadrul proiectului „Oamenii Întreabă, Medicul Răspunde”, al Farmacia Familiei, dermatolog Irina Batîr.

P