Bancul „niciodată nu ești singur, pentru că ai cu tine atâția paraziți” e cât se poate de adevărat. Doar pe fețele noastre locuiesc sute și chiar mii de acarieni, care nu vor putea fi uciși niciodată, pentru că există la fiecare om. Pregătiți-vă să vedeți cum arată microorganismele găzduite de fețele noastre!

Potrivit BBC, există două specii de acarieni care locuiesc pe fețele oamenilor: Demodex folliculorum și D. brevis. Sunt artropode (nevertebrate, cu corpul format din inele articulate, cu membre perechi, simetrice și cu schelet extern), iar rudele lor apropiate sunt păianjenii și căpușele. Oamenii de știință au recunoscut deja de mult timp că acești paraziți își duc viața pe fețele oamenilor. D. folliculorum a fost identificat încă în Franța anului 1842.

Acarienii Demodex au 8 picioare scurte și trupuri alungite, ca ale viermilor. Atunci când sunt văzuți la microscop, arat de parcă ar înota prin ulei. Cele două specii de acarieni se adaptează simplu în diferite zone ale organismului. Dacă D. folliculorum locuiește în porii și foliculii de păr, D. brevis preferă să se stabilească mai adânc, tocmai în glandele sebacee!

Dacă am compara pielea feței cu cea din restul părților, trebuie să menționăm că tenul prezintă niște pori mai mari și mai multe glande sebacee, acești indicatori explicând de ce acarienii au tendința să trăiască pe fiecare față umană. Dar cele două specii au fost găsite și în alte regiuni ale corpului: în zona genitală și chiar pe sâni. Este forte posibil ca aceste specii de acarieni să se afle și în jurul genelor noastre!

Anul trecut, Megan Thoemmes și colegii săi de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord au constatat că fiecare om posedă pe față acești acarieni și în număr foarte mare! „O populație scăzută ar conține circa 100 de indivizi pe față, însă o populație mare ar presupune câteva mii. În plus, populațiile de paraziți variază de la om la om. Nu este clar de ce locuiesc pe fețele noastre, pentru că nu știm încă sigur cu ce se alimentează și nici cum se reproduc. Unii cred că mănâncă uleiul din glandele sebacee”, spune Megan Thoemmes.

Savanții au analizat și intestinele acarienilor, pentru a determina cu ce se alimentează aceste microorgansme. „S-ar putea că paraziții să se mănânce unul pe celălalt după ce se împerechează. Oăle sunt depuse în porii feței”, mai spune Thoemmes.

Oricât ar suna de banal, dar se pare că acești acarieni nu sunt periculoși pentru sănătatea noastră și totuși, persoanele care suferă de acnee rozacee au tendința de a „găzdui” mai mulți acarieni. În loc de 1 sau 2 per centimetru pătrat de piele, numărul lor se ridică de la 10 la 20. Asta nu înseamnă, însă, că ei cauzează acneea, susține Kevin Kavanagh, de la Universitatea Maynooth din Irlanda. Problema acarenilor survine când aceștia mor, resturile lor cauzând iritații și inflamații.

Deși există tratamente care ucid acarienii, nimeni și niciodată nu va putea scăpa de ei pentru totdeauna, pentru că oamenii sunt în contact unii cu ceilalți. Există dovezi că se transmit de la om la om. Acarienii Demodex se află și în țesutul mamar, deci se transmit automat de la mamă la copil.

Sursa: BBC

Distribuie articolul: