James Christopher Harrison este omul cu „sânge de aur”. Sângele său e atât de important încât i-a fost asigurat pentru 1.000.000 de dolari.

Așa s-a întâmplat că la vârsta de 14 ani, James a aflat că îi este bolnav un plămân și a trebuit să treacă printr-o intervenție chirurgicală complicată, căci i-a fost extirpat organul, iar băiatul a avut nevoie de 13 litri de sânge. S-a aflat în comă profundă timp de 100 de zile. Când s-a trezit, tatăl i-a spus că l-au ținut în viață 13 litri de sânge, primit de la niște donatori necunoscuți. După ce și-a revenit, a decis că este cazul să se implice puternic în actul de donare: vreme de 57 de ani, din trei în trei săptămâni, s-a prezentat la spital! James Christopher Harrison s-a născut în 1936, între Crăciun și Anul Nou, în Australia. În 1954 a donat prima oară. 

Portrait of James Harrison 72 (centre) with twin boys Seth Murray O+ (left) and Ethan Murray O-(right) in the Apheresis department at the Australian Red Cross Blood Service. Hundreds of thousands of babies owe their health and in some cases their life to James Harrison as his blood has been used in every dose of anti-D serum since 1967, which is given when the blood types of mothers and babies are incompatible. Red Cross, Sydney, NSW. Today 20th of May, 2009. Photo by KATE GERAGHTY.

După numai câteva vizite la spital, a aflat că sângele său conține o cantitate mare de anticorpi, o raritate. Acesta putea lupta, cu succes, împotriva bolii hemolitice a nou-născutului, o maladie ce afecta, la acea vreme, 17 la sută dintre viitoarele mămici australiene. A înțeles imediat mesajul. Și-a făcut un obicei din a dona. „Sunt extrem de puțin oameni cu calitățile dumneavoastră, 50 de persoane în toată Australia”, a auzit el de la medici. În mai 2011 a ajuns la 1.000 de donări, un record în domeniu.

Vreau ca acesta să fie doborât, pentru că asta ar însemna și mai multe transfuzii, și mai mult sânge”, a declarat în ziua când i-au agățat de piept Medalia „Ordinul Australiei”.

Conform estimărilor, James Harrison a salvat, în a sa viață, 2.400.000 de bebeluși.

Sursa: a1.ro