Cea mai impunătoare bibliotecă din lime, la momentul actual, este Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii, informeză Guinness Book. Despre câte exemplare de cărţi conţine, dar şi despre cât valorează acest patrimoniu, urmăriţi mai jos.

Cea mai mare bibliotecă din lume, după numărul de rafturi şi cel de cărţi, este, de fapt, şi biblioteca naţională a Statelor Unite ale Americii.

Este vorba despre o intituţie extinsă în trei clădiri din Washington D.C.. Aceasta conține mai mult de 30 de milioane de cărți și alte materiale tipărite în peste 470 de limbi şi mai mult de 61 de milioane de manuscrise, plus – cele mai rare colecții de cărți din America de Nord.

 

Această clădire impunătoare conţine, pe rafturile sale şi câteva “bijuterii” ale istoriei: Declaraţia nefinisată de Independenţă a SUA, dar şi unul dintre cele patru exemplare existente în lume, a Bibliei lui Gutenberg.

Pe rafturile celei mai impunătoare biblioteci din lume, stau aşezate 1 milion de ediții ale ziarelor din toată lumea, din ultimele trei secole; peste 6.000 de benzi desenate, filme; 4.8 milioane de hărți; 2.7 milioane de îngeristrărmarca Betts și Cassavetti Stradivarius.

Directorul acestei instituţii este numit de preşedintele SUA, la recomandarea Senatului. Astfel, în 218 ani de la lansare, la conducerea Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii au fost angajate doar 13 persoane.

Bugetul actual al acestei instituţii de culturalizare este de aproximatin 599 milioane de dolari americani.

Biblioteca are, de altfel, şi un magazin online, de unde doritorii pot chiziţiona cărţi, calendare, haine, jocuri, bijuterii, postere, înregistrări cu muzică, dar şi multe alte obiecte.

Foto: www.worldisround.com,www.loc.govtomreeder.wordpress.comwww.voanews.com, www.matthewbphoto.comwww.trendhunter.com

Distribuie articolul: