Adriana Boroș dezvăluie în cadrul „ABC-ul părinților” încă un factor important în dezvoltarea stimei de sine la copii. De această dată este vorba despre exprimarea emoțională.

Exprimarea emoțională este unul dintre cele mai importante aspecte care duc la dezvoltarea stimei de sine. Atunci când copilul simte că ceea ce el face sau ceea ce el experimentează emoțional nu este okey, copilul începe să se inhibe și să-și formeze o părere despre el care nu corespunde realității.

Dacă de exemplu el plânge, iar părinții îi spun că nu este frumos să plângă, el va înceta, dar asta nu înseamnă că nu va simți aceste emoții.

De aceea, trebuie să fim foarte atenți la mesajele pe care e transmitem, legate de modul în care ei reacționează.

Nu vorbiți despre persoana copilului, încercați să vă referiți la comportamentul lui și să utilizați fraze pozitive și de soluționare a problemelor.

Atunci când copilul are un comportament necorespunzător, încercați să exprimați ceea ce e nevoie să facă. Dacă, de exemplu, copilul a pus o cană pe masă, ci nu a pus-o la loc, mesajul pe care puteți să-l folosiți este: „locul cănilor este aici”. Nu folosiți frazele: „ți-am spus de o sută de ori să pui cana la loc” sau „iarăși ai lăsat cana aruncată”, „ești dezordonat” ș.a.

Reaminți-i, exprimați copilului ceea ce trebuie el să facă. Copii prin repetiție reușesc până la urmă să internalizeze lucrurile și să le ducă la bun sfârșit și să le facă corect.