În spatele cortinei, fiecare psiholog și psihoterapeut din RM va recunoaște că în țara noastră, avem o percepție greșită față de această meserie, față de vizitele regulate la psihoterapeut și efectele pe care ar trebui să le aștepte. Despre dedesubturile acestui proces de lecuire lăuntrică, am discutat cu Irina Novac - de 9 ani psiholog și psihoterapeut de cuplu și familie. Am fost curioși să aflăm care sunt cele mai mari răni sufletești ale femeilor și bărbaților din țara noastră, iar ce ne-a mărturisit psihologul, aflați mai jos.

Irina, povesiți-ne despre cum trebuie să înceapă colaborarea dintre psiholog și persoana care are nevoie de terapie psihologică. Cum găsim și alegem un terapeut care să ne ajute cu adevărat?

Decizia de a consulta un psiholog sau de a începe o analiză personală a propriilor convingeri ce ne aduc în impas, vine adesea după o anumită tensiune emoțională, după o frământare îndelungă sau după o pierdere suferită, iar durerea care se cere a fi împărtășită, împinge omul spre căutarea unui terapeut de suflet. Adevăratul proces terapeutic începe din clipa căutării ajutorului. Terapeutul vine adesea în ultimă fază, după mai multe încercări de soluții nepotrivite, aplicate insistent de către client. Iar în final, trăind cumva emoția unui eșec, clientul apelează hotărât la psiholog.

Colaborarea mea cu cel care îmi devine client, începe de la primul telefon, când deja apreciez și simt motivația și deschiderea lui de a veni către mine. Și acest moment este foarte important, pentru că mă pune în situația să decid rapid și să mă angajez totalmente în procesul de analiză psihologică – drumul întunecos la început, pe care clientul vrea să-l înceapă și mă solicită ca și ghid.

21101057_1426495057385856_2107712610_nÎn realitate, întâlnirea cu terapeutul tău este necesară în momentul când îți adresezi o întrebare existențială și emoția pe care o ai după prima ședință îți indică dacă ești în cabinetul potrivit. Recomand cu multă responsabilitate căutarea specialistului compatibil pentru sine. Nu vă opriți din căutare chiar dacă ați avut o ședință cu specialistul care nu rezona cu starea voastră. Această încercare tot face parte din procesul căutării. Și schimbarea psihologului după prima ședință sau chiar după câteva este absolut normală și nu spune nicidecum că acel specialist nu este OK, ci doar că nu rezonați împreună. Un psiholog cu o bună pregătire în munca pe care o face, nu va fi afectat de plecarea clientului care nu s-a regasit în cabinetul său.

Cum are loc o ședință tipică de terapie?

O ședință de terapie este o oră în care clientul face o pauză de la viața lui zgomotoasă din acel prezent și învață să găsească liniștea în haosul lui. Ședința are o durată de 50 de minute,însă eficiența acestor minute de lucru va apărea imediat după această întâlnire și pe parcursul primei săptămâni.

Ceea ce se întâmplă imediat după va lega clientul de terapeut și acesta va reveni pentru a începe lucrul la Sinele lui. Prima consultație este cea mai grea pentru psiholog, pentru că va evalua starea de ansamblu, va identifica problema reală, va ajuta clientul să-și ventileze emoția cu care vine în cabinet, dar cel mai important: va stabili contactul și va crea relația terapeutică. Secretul reușitei unui proces de analiză psihologică și de atingere a schimbării dorite de client este relația dintre cei doi, care atinge cel mai înalt punct de intimitate în timp, în care clientul va vorbi cele mai profunde gânduri și emoții, pe care nu a avut curajul să și le spună niciodată, nici măcar lui însuși. La această relație vindecătoare lucrează ambii în aceeași măsură! Dacă unul dintre ei are îndoieli, suspiciuni sau devine rezervat și nu discută despre asta, procesul de vindecare se întrerupe și terapia se blochează.

21076934_1426497070718988_1948245864_n

Vă mai amintiți de prima ședință terapeutică? Cum a fost această experiență?

Da, îmi amintesc cu emoție de prima mea consultație. Eram în așteptarea primului meu client de câteva zile și, într-o după-amiază, mi-a batut la ușă un bunel, care mi-a expus printre emoții conflictul său cu nepoțica lui adolescentă. Era afectat de rebeliunea ei, de plecatul ei de acasă, de nervozitatea necontrolată a ei și desigur de dorința ei de a se îndrăgosti. Îi țin bine minte emoția și neputința de a rezolva prin autoritatea vârstei lui, criza de originalitate a fetei pe care o avea în grijă.

21100319_1426495024052526_832409539_nSe întâmpla acum 9 ani… Îmi amintesc că timpul se oprise pentru mine atunci, depășind cu mult ora stabilită, pentru că ședința avea loc în rusă și îmi solicita foarte multă concentrare. În timp ce ascultam foarte responsabil, îmi căutam atent cuvintele care să liniștească emoția bătrânului și înțelegerea atitudinii nepotrivite pe care o adoptase.

De atunci a început acest drum și călătoria mea în practica de consiliere psihologică și ghidare terapeutică. Pe parcursul acestor ani, am consultat foarte multe persoane: de la copii de 3 ani, până la adulți de peste 67 ani, adolescenți timizi, părinți disperați, cupluri în impas, femei rănite și barbați rătăciți. Legătura terapeutică stabilită îmi oferă multă emoție creatoare, inspirație și care pur și simplu mă umple spiritual. Adesea, chiar și după 7-8 ședințe pe zi, mă simt mult mai plină de sens, de suflet și de viață!

Mărturisirea creștinilor înseamnă mersul de fiecare dată la unul și același duhovnic. Trebuie să se întâmple la fel și în cazul psihologilor?

Mersul la psiholog este necesar oricărei persoane, indiferent dacă se află într-o criză existențială sau nu, mai ales în societatea modernă și în timpurile pe care le parcurgem cu toții, fiind mereu într-o grabă necontenită și competiție pentru o viață mai îndestulată.

Orice persoană va merge însă la psihologul cu care rezonează spiritual, iar dacă a lucrat pe o anumită problemă și relația terapeutică s-a construit, clientul poate reveni ulterior și cu alte situații de viață. În general atunci când în terapie se ajunge la un nivel profund de schimbare, rezultatul obținut va lucra pe tot parcursul vieții acelui om, iar terapeutul va rămâne o persoană-reper, o persoană importantă în viața acelui client, pentru totdeauna. Astfel de terapii însă solicită mult timp și multă încredere din partea clientului, dar și foarte multă dăruire din partea specialistului.

Un psiholog care nu se dedică procesului de terapie, care nu e pregatit să guste din suferința clientului său, care nu se frământă și nu este gata să înfrunte confuzia și impasul din terapie, fără a se opri din curiozitatea și optimismul că vor ajunge acolo unde s-au pornit, nu va reuși niciodată să aducă clientul „acasă”, la Sinele lui, în miezul lui.

21124053_1426502704051758_1592570477_n

Ce tehnici utilizați cel mai des, în cadrul ședințelor de terapie? Intuim că discuțiile/conversațiile, nu sunt mereu cele mai eficiente..

Procesul în sine e mai greu de explicat în cuvinte și ține mai mult de a simți. Psihologul își simte bine clientul, îi creează contextul terapeutic, îl ventilează de emoții și îl scoate din zona de confort când simte că e pregătit.

21076928_1426497980718897_1811619784_n„Cutremurul”, în terapie, este necesar și necesită multă îndemânare. Recunosc că la început îmi era frică să nu fac rău prin zguduire, dar fără această etapă, schimbarea nu se produce. E important ca ritmul clientului să fie respectat și relația – aprofundată mereu. Iar în decursul procesului vor fi ședințe revelatoare, unele de descarare altele de analiză, unele mai neclare, dar toate însumate crează călătoria clientului către Sine!

Deși este foarte relativ în funcție de caz, în medie, de ce perioadă de timp este nevoie, pentru ca un pacient să constate că a fost „tratat”?

Aș vrea să menționez: pentru a simți că ai fost la psiholog, sunt necesare minim 10-15 ședințe, care se fac odată în săptămână, de regulă în aceeași zi și oră, iar pentru a atinge un nivel profund de transformare, este nevoie, în medie, de un an de lucru cu tine, sub ghidarea psihoterapeutului bine format.

Și dacă e să mă raportez la cele mai frumoase rezultate atinse de clienții mei și la starea pe care o au atunci când ajung „acasă”, în Sine, în interiorul puterii lor, când își descoperă fântâna sau izvorul, această descoperire merită tot efortul, toată implicarea, tot timpul și toată răbdarea care se cere.

Am înțeles că în viață te naști de două ori: odată inconștient, fără știrea ta, și altădată la maturitate, în deplinătatea tuturor simțurilor tale, total conștient. Și tocmai după această descoperire a Sinelui începe viața ta adevărată, creatoare, plină de iubire, sens și multă libertate. În astfel de călătorii, terapeutul își însoțește clienții, adaptându-se la ritmul, resursele și rănile fiecăruia, în mod individual.

Recunosc că încă mai sunt afectată de mentalitatea săracă a populației noastre privind rolul psihoterapiei și mersului la psiholog. Se vine încă foarte mult după principiul medical: pasiv, stau și aștept să fiu întrebat, cu pretenția ca la prima ședință să mă duc acasă „rezolvat”. Iar astfel de atitudine blochează și limitează total intervenția psihologică, oricât de bun ar fi terapeutul.

21076909_1426502644051764_1917742963_n

Povestiți-ne despre ce răni ale sufletului se întâlnesc cel mai des la femeile din Republica Moldova? Dar la bărbați?

Eu nu fac diferență de gen în problemele la care lucram în cabinet. Fiecare trăiește dureros trădarea, respingerile, pierderile sau orice impas care blochează acțiunea. În cabinet observ foarte multă devalorizare și frică de a fi autentice la femeile noastre. Multe se diminuează în ochii lor și frecvent se lasă abuzate emoțional, fizic, sexual.

Multă anxietate de performanță trăiesc bărbații, educați în stil competitiv.

21076875_1426502454051783_1494097148_nSentimentul de confuzie și rătăcire nu ocolește pe nimeni în viață, mai ales în crizele de vârstă, înainte de decizii importante, sau după o despărțire sau pierdere!

Ce sfat le oferiți cel mai des persoanelor traumate emoțional de pe urma unei despărțiri?

Despărțirile sunt grele, dar ele maturizează. E normal să te doară o despărțire, să suferi, dar mai important e să găsești sensul acestui sfârșit pentru a putea merge înainte și începe ceva nou! E necesar să putem accepta aceste experiențe fără a ne izola.

Mulți se retrag în singurătate pentru a suferi durerea unei despărțiri, dar astă va duce către depresie. Se zice că cel mai greu lucru este să crezi din nou în iubire. Și pentru aceasta e nevoi de vindecare și mult sprijin.

Se întâmplă ca psihologii să rămână influențați emoțional de situațiile pacienților? Cum vă protejați?

E celebră deja fraza:: „Psihologii acasă nu lucrează!”. Se practică mult detașarea emoțională care se dezvoltă în timp; conectarea cu prezentul. Când sunt cu clientul, sunt total lângă el; în rest, sunt cu mine.

Curiozitate: și psihologii au psihologii lor? Cine e mentorul de la care ați învățat cele mai importante labirinturi ale meseriei dumneavoastră? Aveți posibilitatea să-i lăsați un mesaj.

21100456_1426494840719211_873140218_nPsihologii trebuie să aibă un psiholog și un supervizor! Lucrul cu oamenii și emoțiile acestora duce la multă ardere profesională. De aceea, psihologul are nevoie să-și lucreze permanent emoțiile și gândurile! E de dorit să facă și multă dezvoltare personală.

Un psiholog a cărui abordare m-a impresionat este dr. Menis Yousry, creatorul procesului Essence, care în această toamnă a acceptat invitația de a veni și la Chișinău cu unul dintre cursurile sale extraordinare. Îndemn pe oricine să participe și să folosească oportunitatea de lucra cu un specialist internațional, la noi acasă, mai ales că și-a conceput cursurile pentru toți oamenii, indiferent de activitatea pe care o au!

Dezvoltarea și evoluția ta este influențată de trecut, prezent și viitor. Vino la un curs excepțional cu Dr. Menis Yoursy

De asemenea îi sunt recunoscătoarei Dianei, terapeutului meu din Iași, cu care lucrez de 4 ani și care m-a orientat foarte mult în această meserie! 

Iar noi vă mulțumim pentru acest interviu. Să aveți parte de multe puteri și suflete luminate, care se „deschid” ușor!

Foto: arhiva personală, Xenia Photography