„Sunt zile când nu ne prea place unul de altul, este greu să ne placă”, recunoaște mama unui băiat ce suferă de autism. Kate Miller-Wilson este mămica unui băiețel de clasa a patra care trece zilnic prin nenumărate ședințe de terapie. Kate înțelege stresul din familiile în care s-a anunțat un asemenea diagnostic și îi place să își observe fiul trecând prin progrese de dezvoltare și cunoaștere.

„Tristețe, furie, acceptare, artă…călătoria mea în calitate de părinte al unui copil cu autism a fost și continuă a fi plină de cotituri, dealuri și văi. Îmi iubesc fiul necondiționat, așa haios, provocator și fermecător precum este. Îmi fac griji pentru viitorul lui și sunt zile când nu ne place unul de altul. Dragostea însă nu pleacă nicăieri.”

I-Turned-Autism-into-Art-58b9da1843cb3__880

Deseori eu simt că exista ceva ce mă separă de fiul meu. Noi ne putem vedea și ne putem auzi prin acest obstacol, dar nu prea ne putem atinge. Aici l-am fotografiat printr-o folie de gheață care simbolizează această experiență.

„Cel mai mare cadou pe care l-am primit grație autismului este priceperea la matematică în care vrăjește ca un magician și pasul perfect, este felul lui unic și poetic de a privi lumea.”

bored-panda-10-58b9d79d5407e__880

Un adevărat har al fiului meu constă în abilitatea de a se concentra complet asupra unui lucru: un puzzle, un instrument muzical. Felul în care lumina creează culori în nori… El se dedică în întregime lucrului care îi place și eu încerc să fac la fel în interacțiunile mele cu el.

„În fotografiile mele am creat un tribut pentru această perspectivă și realitatea noastră cotidiană.” Astfel și-a comentat lucrările Kate Miller-Wilson.

bored-panda-58b9d727e6714__880

Una din caracteristicile de bază ale autismului constă în diferențele de percepere senzorială. Lumea poate fi copleșitoare cu atâtea sunete, mirosuri și priveliști. Dar și această trăsătură poate fi privită ca un dar: fiul meu trăiește în această lume într-un fel în care eu niciodată nu voi putea.

I-Turned-My-Sons-Autism-into-Art-58bd135fbf4d0__880

Fotografiile, după cum ați observat deja, sunt însoțite de o descriere a experiențelor prin care mama trece alături de fiul său. Astfel pozele capătă o încărcătură emoțională unică.

Autismul este o boală care afectează creierul și care se manifestă în zeci de feluri. Simptomele variază ca intensitate, iar unele persoane pot avea simptome pe care altele nu le au. Acestea se manifestă în primul rând prin dificultatea în comunicare. Limbajul vorbit se dezvoltă de obicei greu sau deloc. E posibil ca bolnavul să folosească mai mult gesturi decât cuvinte. Se manifestă și prin nesociabilitate. O persoană care suferă de autism nu e de obicei prea interesată în a avea relații cu alții. Se poate ca ea să nu raspundă cu plăcere altora și să nu își privească în ochi interlocutorul. Un bolnav de autism petrece mult timp singur și nu depune prea mult efort în a-și face prieteni.

Sursa: boredpanda.com

 

Distribuie articolul: