Este una dintre cele mai puternice femei ale lumii, dar şi una dintre cele mai discrete. Despre Angela Merkel, în vârstă de 63 de ani se poate spune că e tenace, corectă, pragmatică, cu mişcări cumva programate, dar nicidecum că e vreo femeie care şi-ar exploata latura sensibilă ori viaţa personală.


S-a căsătorit prima oară la 23 de ani, dar avea să-şi dăruiască definitiv inima celui cu care a ajuns la altar a doua oară. La fel ca ea, nici soţul ei nu e dornic de expunere, preferând reflectorului public mediul universitar care-i atât de familiar, Joachim Sauer, în vârstă de 68 de ani, fiind profesor de chimie cuantică la Universitatea din Berlin – de unde şi gluma făcută de un cotidian german cum că acesta este „invizibil ca o moleculă”. Asta pentru că Joachim nu vorbeşte niciodată cu presa şi apare foarte rar în public alături de soţia sa. Ba chiar a lipsit şi de la ceremonia de învestire în funcţie a acesteia, preferând să urmărească evenimentul la televizor.

Citește și: 10 citate de la cele mai puternice femei din lume! Te vor inspira

Joachim-Sauer-GettyImages-478300002-768x512

Dar aşa este de când l-a cunoscut Angela, retras de lume şi adâncit în studiile sale – ceea ce a dus şi la curmarea primului său mariaj, tot cu o chimistă, alături de care a stat 16 ani şi care i-a dăruit şi doi copii: pe Daniel şi Adrian.

Chimia a funcţionat, însă, în cazul lui Joachim cu Angela, care s-au cunoscut în 1981 la un institut de cercetare – ambii având doctorat în domeniul chimiei cuantice şi ambii fiind căsătoriţi la vremea aceea. După divorţul Angelei de fizicianul Ulrich Merkel, urmat de cel al lui Joaquim în 1985, cei doi aveau să-şi trăiască dragostea neîngrădit. Şi poate şi-ar fi continuat relaţia fără obligaţii şi asumare oficială, dacă liderii creştin-democraţi nu i-ar fi pus în vedere nemţoaicei că nu e de bonton ca o candidată a lor să coabiteze mai mult de un deceniu cu un bărbat, fără a fi căsătorită cu el. Aşa că, mai mult forţaţi de împrejurări, cei doi parteneri au decis să-şi „fuzioneze la rece” vieţile, căsătorindu-se cu o zi înainte de Revelion, pe 30 decembrie 1998.

fd

Ulterior, când Angela a devenit tot mai implicată politic şi mai vizibilă marelui public, Joachim şi-a declarat intenţia de-a rămâne în umbră. Chiar şi în timpul campaniei electorale, a preferat să nu „încurce”, singura sa apariţie alături de soţia sa fiind la Festivalul de operă Bayreuth, ambii fiind mari iubitori ai muzicii lui Richard Wagner.

Interesant este că, deşi Angela Merkel a câştigat un nou mandat, ea continuă să trăiască modest şi să aibă o garderobă austeră, fără „zorzoane”. Inclusiv casa în care locuieşte este una închiriată, plătită din bugetul propriu și nu din bani de la bugetul de stat.

La fel, atunci când pleacă în vacanţă, de obicei în Italia, domnul Sauer preferă să-și plătească singur transportul sau chiar să călătorească separat, întrucât zborurile de linie sunt mai ieftine.

Sursa: okmagazine.ro