Astronautul american Neil Armstrong – primul om care a pășit pe Lună, a murit pe 25 august, la vârsta de 82 de ani, împlinită de curând pe 5 august, anunță televiziunea americană NBC News.
Neil Armstrong suferea de o boală cardiacă, iar cu două săptămâni în urmă a fost supus unei intervenții chirurgicale, astronautul nu a supraviețuit complicațiilor post – operatorii.

Astronautul s-a născut în 1930 pe data de 5 august în Ohio, Statele Unite. Din copilărie a fost pasionat de zbor, iar licența de pilot a primit-o la doar 16 ani. În anul 1947, Armstrong și-a început studiile în inginerie aeronautică la Universitatea Purdue cu o bursă de la US Navy.

Prima sa misiune spațială a fost “Gemini 8”, în anul 1966. Armstrong a  executat, atunci, prima conectare a două nave spațiale, împreună cu pilotul David Scott. În iulie 1969, astronautul a fost comandantul misiunii de aselenizare “Apollo 11”. Împreună cu Buzz Aldrin. Armstrong a ajuns pe Lună și a explorat suprafața acesteia timp de aproape trei ore, tot atunci a rostit celebra frază “E un pas mic pentru un om, dar un salt uriaș pentru omenire”.

După Apollo 11, și-a trăit viața privată în mod discret, după ce și-a cumpărat o fermă, la țară, și a început să predea inginerie aerospațială la Universitatea din Cincinatti. A fost profesor, aici, până în anul 1979.

Distribuie articolul: