Carolina Portarescu, în vârstă de 35 de ani, face manual produse cosmetice - de la deodorante până la creme de față și balsamuri de buze. Nu acceptă pe nimeni în „bucătăria” ei. „Când vine vorba despre cosmetică, am cerințe înalte și m-ar chinui gândul, în cazul în care aș lucra cu cineva, dacă au fost bine dezinfectate ustensilele sau borcănașele, dacă ingredientele au fost ținute suficient la temperatura camerei înainte de a face orice cremă. Produsele se fac și se toarnă în borcănașe manual. Este important să fie liniște ca să mă pot concentra și să fac totul corect”, ne-a explicat Carolina. 

Parfum natural cu aromă de vanilie

Carolina dă asigurări că tot ce iese din mini fabrica ei este sută la sută natural. Drept garant al calității își înaintează familia, care îi folosește produsele. 

„Produsele naturiste exclud, în mod obligatoriu, parfumul (fragrance), PEG-ul, SLS-ul, parabenii și multe, multe altele care în funcție de țara sau compania producătoare, se ascund sub diverse denumiri nevinovate.  Trebuie să știm că parfumurile  sintetice sunt sursă majoră de iritații, potențiali declanșatori de alergii, dermatite și migrene. Conform statisticilor, sunt pe locul doi la capitolul surse de alergeni pentru pacienții care se prezintă la clinicile dermatologice. Astăzi, multe companii ne mint atunci când ne spun că produsele lor sunt bio. Am întâlnit foarte des cosmetice care se numeau „Cremă Naturală”, dar compozitia acestora spuneau altceva. Să fim sinceri, dacă pe o cremă scrie că este naturală și se vinde în farmacie la preț bun, e musai să o cumperi mai ales că nu e nevoie să o ții la frigider.”

Antiperspirantele pot prezenta pericol sporit pentru sănătate. În unele antiperspirante, sărurile de aluminiu ajung la 30 %. 

„Aluminiul conținut în deodorante, aerul poluat, produse de igienă sau orice altceva (lista este foarte lungă), se acumulează în organism, în special în creier, ducând o dată cu înaintarea în vârstă la boli degenerative cum este Alzheimerul.”

Citește și: Apa micelară, „loțiunea minune”, trebuie neapărat spălată după demachiere. Vezi ce spun cosmetologii

Din acest motiv, dar și din multe altele, este important să evităm la maxim contactul cu produsele cosmetice chimice. De menționat este că produsele naturiste, spre deosebire de cele prelucrate chimic, au termenul de valabilitate mic și cer condiții speciale de păstrare.

„Daca este vorba despre amestecuri care au în compoziție apă sau ape florale, atunci termenul este foarte mic. Produsele mele de acest gen se păstrează doar 4 luni, și cel mai important, la frigider. Dacă vorbim despre amestecuri de unturi și uleiuri, atunci termenul lor poate ajunge până la 1 an, asta în funcție de temperatura la care au fost supuse ingredientele la faza creării amestecului, precum și de termenul de valabilitate a fiecărui ingredient în parte. Există uleiuri care râncezesc rapid, cum ar fi cel de nucă sau camelina și sunt uleiuri foarte rezistente care pot fi păstrate chiar și la temperatura camerei.”

În cazul produselor cosmetice din comerț este greu să îți dai seama după miros dacă este bun sau nu produsul (e important să verifici căci eticheta poate fi amăgitoare) din cauza ingredientului Perfume/Fragrance. Doar foarte rar, deși eticheta arată că produsul poate fi păstrat la temperatura camerei până la sfârșit de veac, mirosul arată că e învechit și trebuie aruncat.

„Cu produsele naturiste lucrurile stau altfel. Începe să capete miros rânced (neplăcut, alterat) sau de ulei învechit, devin lipicioase și capătă un aspect straniu. Oricum, atât cosmetica convențională, cât și cea naturală poate fi periculoasă pentru sănătate, iar persoanele mai sensibile pot dezvolta unele alergii care se vor manifesta diferit, începând cu urticarie și terminând cu ochii înroșiți.”

Untul de shea, uleiul de cocos și muștar, uleiurile esențiale sunt doar câteva dintre ingredientele care ajung în produsele create de Carolina. Materia primă este importată. S-ar părea că motivul pentru care e mai bine să folosim produsele create din roadele naturii este la suprafață, dar probabil o să vă uimim cu unul despre care eu personal nu știam.

„În cazul produselor de sinteză (a se înțelege produsele obișnuite din comerț), procesul de absorbție încetează după câteva ore, pe când un produs bio, în condiții de mediu similare, are o acțiune de câteva ori mai eficientă, prin urmare poate acționa până la 24 de ore.”

De precizat este că o cremă naturală nu e neapărat mai scumpă decât cea sintetică. Folosindu-se de eticheta „bio”, unii producători stabilesc prețuri de 6 ori mai mari decât cel ce s-ar cuveni în virtutea ingredientelor pe care le conține. În plus, nu de puține ori plătim borcănașul, deci ambalajul și nu conținutul, semnalează Carolina Portarescu.