Starea Caselor de Cultură, grandoarea unor săli, ce se întâmplă pe scenă și după culise cu câteva ore înainte de concerte, emoțiile artiștilor înainte să iasă în fața publicului și după, cum arată un concert de muzică clasică în afara cadrului său caracteristic, în Case de Cultură din țară, cum au întâmpinat oamenii muzica clasică și ce trăiri au avut – toate acestea pot fi vizionate într-un documentar de scurtmetraj despre Festivalul „Moldo Crescendo”, ediția 3, „Bach la Casa de Cultură”, lansat aseară, 1 octombrie, pe rețele de socializare.

Filmul, realizat Victor Gălușcă (premiat două zile în urmă la festivalul de film de la București „Docuart”, cu premiul pentru cel mai bun film documentar), Belocrîs Vera și Lucia Lupu, a fost realizat în baza imaginilor video de la toate cele 9 concerte de muzică clasică ale festivalului, în cadrul căruia au evoluat 8 muzicieni ai „Moldo Crescendo” și actrița Lia Sinchevici, cu un recital de poezie, cu toții artiști stabiliți peste hotarele Republicii Moldova.

Lucia Lupu, cea care a montat documentarul, povestește că pentru un documentar de cca 10 minute, care să conțină tot ce și-au propus, i-a fost foarte greu să aleagă din cei peste 300 GB de material video. Au fost foarte multe cadre frumoase, pline de esență.

La rândul lor, muzicienii au mărturisit, că deși inițial au fost planificate pentru film și câteva interviuri despre concerte, au ales să renunțe, întrucât „filmul redă totul și nu este nevoie de explicații, este nevoie doar să privești atent”.

Vă reamintim că în perioada 21 iulie – 6 august,  în 9 Case de Cultură din Republica Moldova au avut loc concerte cu muzică clasică, susținute de „Moldo Crescendo”, recitaluri de poezie ale actriței Lia Sinchevici, iar tineri artiști – 9 fotografi și cei trei autori ai documentarului, au adunat materiale foto și video despre Festival și Casele de Cultură din Republica Moldova.

Proiectul „Bach la casa de Cultură” face parte din a 3-a ediție a Festivalului Moldo Crescendo și s-a desfășurat în Ialoveni, Mereni, Ceadîr-Lunga,  Călărași, Cimișlia, Hâncești, Rezina, Băhrinești și Chișinău.

Turneul a avut loc datorită campaniei de crowdfunding pe Guvern 24 – a contribuțiilor Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Diasporei Culturale și publicului larg -, a Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român și partenerului general „Gura Căinarului”.

Menționăm că proiectul Moldo Crescendo a fost fondat de tineri muzicieni din Moldova cu studii în  Universități de Muzică din Elveția, Belgia, România, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Germania și Rusia. În anul 2016, Moldo Crescendo a evoluat pentru prima oară în afara capitalei, la Castelul Mimi din Bulboaca și conacul Ciolak-Malski din Bahmut. Ediția a doua a proiectului, „Moldo Crescendo Conace”, a fost la fel finanțată prin crowdfunding, în proporție de 30%.

Moldo Crescendo deja a început pregătirile pentru ediția 4. Urmăriți pagina lor pentru a fi la curent cu următoarele evenimente.