Responsabilitatea unui profesor care „sculptează” în elevii săi este foarte mare - mai cu seamă într-un domeniu al artei, al creativității, unde orizonturile pot fi foarte largi. Make-up artista Liubov Ojog, creatoarea academiei de machiaj care îi poartă numele, ne-a vorbit într-un interviu 20+ despre experiența sa în acest domeniu, care a fost cea mai deosebită cerere de machiaj din partea unui client și dacă poate o persoană să machieze după numai un curs de make-up pe care l-a trecut cu brio. Răspunsul la toate aceste întrebări, dar și despre tendințele anului 2018 în materie de machiaj, aflați din interviul de mai jos.

Make-up artista Liubov Ojog: „Sunt oameni cu fețe carismatice pe care sunt gata să le machiez non-stop”

După ce am absolvit pictura la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice am început să pictez oriunde. Am luat un curs de machiaj individual, după care mi-am zis că sunt aceleași pensule și aceleași culori. Așa am decis că pictura pe fața oamenilor, a femeilor cu predilecție, îmi aduce satisfacție și multă

Fac mereu poze înainte și după machiaj, în primul rând pentru ca eu să analizez, abia apoi pentru postări. Întreb mereu femeile dacă pot posta poza lor nemachiată. Mult timp nu puteam decide să deschid școală de make-up – este o mare responsabilitate. Am decis asta după ce o elevă mi-a spus: „Nu vreau diplome și certificate, vreau să îmi arăți tehnica ta”. Îmi place să predau, deoarece dau frâu liber artei și mai puțin ascult ce vrea concret clienta.

Grupurile la cursul de machiaj se fac mici, în primul rând pentru ca eu ca profesor să le pot acorda timpul și atenția cuvenită. Pun accentul pe calitate și nu pe cantitate, respectiv nu iau grupuri mai mari de 5 persoane. Așa reușesc cu fiecare să ne oprim la cele mai mici detalii, unii deprind mai repede, alții mai greu – depinde de persoană.

Pentru mine contează energia oamenilor cu care lucrez – totuși petrecem împreună cam toată ziua. Îmi plac oamenii perseverenți, pozitivi și să fim cam pe aceeași undă în domeniul creativ, să avem cam aceleași gusturi, ca să putem crea împreună unei persoane o imagine integră.

Cea mai deosebită cerere de make-up pe care am avut a fost din partea unui domn străin, care a venit la salon cu soția sa, iar după ce am machiat soția mi-a cerut un smookey eyes cu geme, corecție, buze – tot ce conține un machiaj de acest tip. Pentru femei am făcut mii de machiaje de tot genul.

Îmi dedic și rezerv timp proiectelor speciale anume pentru că ele mă fac să cresc. Clientele își doresc în mare ceva comercial, însă eu fiind om de artă am nevoie de culoare, de creașii extravagante, descopăr noi tehnici sau alte combinații deosebite. Vreau să mergem pe piața internațională, iar ținta noastră este Revista Vogue. Aici trebuie să rupem toate barierele, toate ramele comerciale.

Îmi propun ca în 2018 să lărgim echipa, să lărgim și spațiul în care suntem, așa ca să ne ajungă loc și de master class-uri, și de poze frumoase. Chiar din 15 ianuarie începem un nou curs. Și eu mă școlesc periodic la majoritatea specialiștilor străini care vin în țara noastră. Make-up Forever din Franța – aceasta e ținta mea pentru anul acesta, sper să ajung.

Îmi plac mult studenții care exersează – nu poți machia după finalizarea cursului dacă nu ai exersat și printre lecții, încerci și dai întrebări.Nu există fețe care nu pot fi machiate – există specialiști care nu au suficientă pregătire. Eu ador trăsăturile bine definite, pleoapele mari, deschise, tenul curat și fața îngrijită.

Tendințele la nivel de machiaj în 2018 sunt bine definite: nu s-au săturat de naturalețe – ea e la modă și în continuare; a apărut sideful. Până și rujurile mate pot fi sidefate, eu deja mi-am aprovizionat arsenalul cu asemenea rujuri – apopo, foarte rezistente. Clienții încă au rezerve la sidef, iar matul clasic, foarte în vogă anul trecut, s-a întipărit destul de bine pe conștiința femeilor.

Foto: Creative Academy Liubov Ojog