Ne-a dus faima departe peste hotarele țării, luând aurul și bronzul… și titlul de Campion Mondial pentru a treia oară. Recent, Vladislav Untu a participat la Campionatului Mondial de Dans Sportiv în Austria și a bifat un nou punct de glorie în cariera sa – locul întâi. L-am felicitat pentru victorie și l-am descusut nițel, într-un interviu marca EA.md, atât despre experiența trăită în cadrul acestei competiții de talie internațională, cât și despre începuturi, realizări și planuri de viitor.

Vladislav are 18 ani și este originar din orașul Cricova, dar de mai bine de doi ani își împarte existența între orașul Petersburg (Rusia), Bologna (Italia) și Moldova.

– Vlad, pentru început, te rugăm să împărtășești cu noi rădăcinile pasiunii tale. De la câți ani ai început să dansezi?

De la vârsta de 7 ani am început să practic dansul sportiv de performanță. La acel moment eram îndrăgostit de o colegă de clasă pe nume Alexandrina. Ea deja era membru al clubului de Dans Sportiv „Codreanca”. Alexandrina știa că o plac și pentru că era în căutare de partener de dans mi-a propus și am acceptat. Așa a început activitatea mea de dansator care deja durează de 12 ani.

– Care stil de dans îți este mai aproape sufletului?

Dansez două programe ale dansului sportiv: Latino-american (jive, cha-cha, passo doble, rumba și samba) și Standard (valsul vienez, valsul lent, Foxtrot, tango, quickstep). Perechea noastră de dans practică ambele programe. Menționez acest fapt pentru că de regulă fiecare pereche își alege un singur program în care se specializează. Mai sunt perechi de dans care practică toate cele 10 Dansuri, însă, cu siguranță sunt mai puține. Și dacă ar fi să aleg din dansurile enumerate mai sus atunci prefer jive-ul, deoarece astfel pot transmite toată energia și intensitatea cu care iubesc viața, inclusiv rumba și tango – prin ele transmit toată pasiunea și vulcanul de emoții care există în interiorul meu.

– Unde îți zboară gândul atunci când dansezi?

Atunci când sunt pe parchetul de dans simt libertatea deplină, libertatea de a-mi manifesta individualitatea și cine sunt cu adevărat. Astfel, prin felul meu de a fi vreau să îi motivez și pe alți tineri că e important să aibă încredere în propriile forțe și să muncească zilnic asupra visurilor pe care le au.

– Recent ai participat la Campionatul Mondial de Dans Latino în Viena/Austria, unde ai ocupat locul de frunte. Povestește-ne cum a fost, ce emoții ai trăit în cadrul acestei competiții.

Emoțiile pe care le-am trăit sunt de nedescris, deoarece atât eu cât și partenera mea, Polina, ne-am dorit această victorie. Alături de familiile noastre au fost prezenți și antrenorii noștri, dansatorii Gabriele Goffredo și Ana Matus, care reprezintă și ei Moldova, ei sunt de 4 ori Campioni Mondiali categoria Adulți. Această victorie are o semnificație emoțională aparte. Tot în Austria Gaby și Ana au obținut primul titlul de Campioni Mondiali și ne-am dorit și noi în semn de recunoștință pentru munca pe care o depun, să obținem același titlu la programa Latino. Deși eram deja Campioni Mondiali la 10 Dansuri ne-am dorit ca în palmaresul nostru să fie separat titlul și pentru programul Latino.

– La ce campionate ai mai participat și cu ce premii te-ai ales? Care dintre ele te-a impresionat sau te-a marcat cel mai mult și de ce?

Rezultatul din Austria a reprezentat a 5-a victorie din acest an. 2019 este cel mai productiv an din cariera mea. Am obținut titlul de Campioni Europeni Standard și Latino, ne-am reconfirmat titlurile de Campioni Europeni și Mondiali 10 Dansuri. O realizare importantă a fost la Campionatul din Stuttgart, Germania. Evenimentul din Germania se organizează din 1986 și până în acest an nici o pereche de dansatori nu a obținut aurul la programele Latino, Standard și 10 Dansuri. Noi am făcut istorie. De asemenea un Campionat care ne-a marcat a fost și cel din Chișinău care s-a desfășurat pe 14 octombrie 2019. Rezultatele acestuia puteau fi imprevizibile, căci adversarii noștri au fost participanții din România care câțiva ani la rând au deținut titlul de Campioni Europeni programa Standard. În spatele acestor 12 ani sunt sute de concursuri și zeci de campionate și fiecare din ele au fost speciale în felul lor.

– Care sunt planurile pentru următorii ani, visele la care aspiri?

Pe 23 noiembrie urmează să participăm la al doilea Campionat Mondial deja programa Standard la Timișoara. Acesta este ultimul campionat din categoria Tineret, căci începând cu 2020 trecem în altă categorie – Dansatori Under 21. Viitorul este imprevizibil de aceea planurile mele de mai departe constau în a oferi publicului ceea ce avem mai bun: cel mai bun dans, show, emoții, să împărtășim experiența noastră cu cei care ne susțin și ne sunt alături. Să mă bucur de viață și să fac față oricărei provocări!

Ne mândrim cu dansatorii noștri și le urăm succes în continuare! Vlad și Polina, ținem pumnii pentru voi!

Sursa foto: Instagram.com

Citește și: Reprezentanții Moldovei Vladislav Untu și Polina Baryshnikova au devenit Campioni Mondiali pentru a doua oară! (Video)