„ZIP Acceleration Program” a ajuns la ediția a doua și vine să susțină industriile creative, legate de modă: antreprenorii fashion începători, cei care dezvoltă produse tech în domeniul modei, startup-urile în domeniul fotografiei de modă, dar și cele care dezvoltă produse lifestyle. Mai bine de 20 de aplicanți au luptat pentru suport național și internațional în accelerarea ideii sau afacerii pe care o au.

Anastasia Cunețchi, Kuki.md, accesorii:

„Mi-aș dori mult să am un mentor care m-ar putea ghida cum anume se promovează o afacere în domeniul fashion. Mi-as dori ca brandul meu să ajungă cel mai mare exportator de bijuterii handmade, lucrate în argint din Republica Moldova, să am o echipă de cel puțin zece persoane.”

Alexei și Natalia Știrbul, haine pentru copii „Cireșel”:

„Ei îmi propun să obținem expertiză în ceea ce privește actele permisive pentru organizarea unei întreprinderi sau pentru ieșirea pe alte pieți, mult mai mari, România, dar și Europa. Pe termen scurt vom acumula experiență, este o provocare și pentru noi, iar Natalia va cunoaște mai multe în domeniul creației.”

Stela Albu, „Miriams Bride”, rochii de mireasă:

„Am applicant pentru acest proiect ca să spargem un pic stereotipul de mireasă clasică, format în Republica Moldova, să încercăm să aducem un produs nou, modernizat, care este foarte popular pe internațional – să-l facem tot mai cunoscut și pe piața locală. Vrem să ajungem departe, să aducem un produs inovativ, bine realizat și să avem vânzări.”

Liudmila Storojuc (Matei), creatoarea brandului „L.Storojuc”:

„Cred că am ajuns în creație la acel nivel în care îmi doresc mai mult decât piața locală. Pentru început mă gândesc la România, țara vecină, dar și Europa, iată de ce am și ajuns la acest proiect.”

Nicolae Opopol, Fennec&Finch:

„Oferim sistemul cap-coadă, de la idee și până la retailing – totul pe o platformă, adică puteți lua telefonul și intra pe platformă, creați produsul dvs și gestiona totul online. Totul a început de la industrial design, eu fiind arhitect, însă pe parcurs am aflat că foarte mulți fashion designeri au aceeași problemă, și am trecut la fshion, pragul de intrare fiind mai mic decât la industrial design.”

Ediția 2018 a Programului de accelerare a avut la etapa de selecție un juriu național, dar și internațional. Mentorii Internaționali de la ediția I (reprezentanți ai Fashion Technology Accelerator Milan și LOE Development France), precum și reprezentanți ai companiilor fashion locale au jurizat ideile de afaceri și modelele de business, oferind punctaje și aprecieri diferite.

Lilia Surdu, câștigătoarea acceleratorului de anul trecut, a fost de data aceasta printre jurați:

Lilia Surdu, creatoare „MOVE”, membră a juriului:

„Sunt încântată că am participat anul trecut și am fost câștigătoare în ediția anterioară. Sigur că am avut o multitudine de beneficii, iar cele mai mari rezultate sunt că deja suntem prezenți în Paris și în Milano, iar pe parcursul celor 6 luni am beneficiat de mentorat din partea mentorilor cu experiență bogată.

Cât despre anul acesta, sunt niște concurenți foarte puternici, sunt business-uri și idei de afaceri foarte interesante, iar nouă ne va fi greu să alegem câștigătorii care să beneficieze de același suport pe care noi l-am avut anul trecut.”

Au fost selectați în final 12 participanți care vor avea parte de mentorat și expertiză națională și internațională pe: dezvoltare de produs și business, branding și consultanță adaptată; utilaj performant și spații de lucru în comun și un loc fix de muncă în zona de accelerare ZIPhouse, conținut educațional și suport financiar pentru dezvoltarea startupurilor, adaptat necesităților specifice ale acestora.

Doina Nistor, Director Proiectul de Competitivitate din Moldova:

„Să știți că am fost surprinși în ediția 2018 de calitatea aplicanților și a ideilor, mai cu seamă că am anunțat două categorii noi: lifestyle și fashion-tech. Am căutat acea idee care poate avea succes cel puțin în România, dar cel mai important pe internațional în general. ”

ZIP Acceleration Program” este organizat de Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, în parteneriat cu Fashion Technology Accelerator Milan, Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS), Asociatia Industriilor Creative din moldova (COR), Atelier 99, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

P