Alergare este un mod perfect și gratuit pentru a arăta bine. Nu este nevoie de echipament special sau un loc amenajat pentru alergare, doar încalțăminte sport sau adidași. Aproape în trei anotimpuri din patru, poți să alergi pe stradă sau în parc. Alergarea este utilă și eficientă în tratarea multor boli. Efortul în sine nu este un medicament sau un leac, ci un efect indirect asupra stresului, al sistemului nervos central și cardiovascular. Are un efect pozitiv asupra întregului organism. 1. Alergarea este un antrenament, în mod direct, pentru mușchiul inimii și pentru circulația sângelui. Acest lucru determină inima să devină mai puternică.

2. Se mărește capacitatea de oxigen în sânge. Inima antrenată conduce un volum mult mai mare de sânge decat una neantrenată, crescând fluxul de sânge și schimbul de oxigen. Toate țesuturile și organele primesc mai mult sânge îmbogățit cu oxigen și substanțe nutritive.

3. Scade stresul și oboseala, care se adună în organism pe timpul zilei. Pentru a scăpa de oboseală, trebuie să transpiri, iar alergatul îți face această sarcina mai ușoară și plăcută.

4. În timpul unei alergări, în sânge, primești hormonii-endorfine. Acest hormon este numit „hormonul fericirii”. Când concentrația de endorfine în sânge crește, persoana prezintă o ușoară senzație de euforie. Depresia dispare.

5. Se mărește activitate mentală. În timp ce faci jogging, adesea „de la sine” vine soluția unei probleme sau sarcini. Sângele, în timpul antrenamentului, se alimentează cu oxigen, crescând metabolismul, prin urmare sistemul nervos central funcționează mai activ.

6. Alergatul îmbunătățește imunitatea prin creșterea nivelului de celule roșii din sânge și a hemoglobinei. În procesul de alergare, nivelul de colesterol din sânge scade, reducând senzația de foame, astfel îmbunătățind mobilitatea tractului digestiv. Împreună cu îmbunătățirea metabolismului, toate acestea conduc la echilibrarea greutății corporale.

7. Poți să alergi în orice moment al zilei. Dimineața, atunci când  în sânge este o cantitate mare de hormoni, va ajuta organismului să se întoarcă la armonie. Dacă alergi după muncă – seara, vei elibera tensiunea, te vei relaxa, se va suprima pofta de mâncare și o să adormi ca într-un vis frumos.

8. Are loc o regenerare parțială a țesutului hepatic. Este un efect pozitiv asupra rinichilor: în timp ce alergi, sarcina este redusă, rezultând funcționarea lor mai bună.

9. Alergare regulată are un efect pozitiv asupra sistemului musculo-scheletic. Pentru persoanele în vârstă un astfel de antrenament este deosebit de util, deoarece impiedică modificările degenerative ale articulațiilor și a țesutului muscular.

Grecii antici obișnuiau să spună: „Dacă vrei să fii puternic – aleargă; vrei să fii frumos – aleargă; vrei să fii deștept -aleargă”.

sursa: nuaisacrezi.ro 
sursa foto: gandul.info; csid.ro; 

 

Distribuie articolul: