Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi decretul prin care ziua de 9 iunie 2021, când vor avea loc funeraliile interpretului Iurie Sadovnic, este declarată zi de doliu național în toată țara. Doliul național este instituit în legătură cu trecerea în eternitate a renumitului interpret și compozitor de muzică ușoară și folk, promotor al valorilor naționale și culturale.

În conformitate cu decretul prezidențial, mâine în întreaga țară drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12.00 se va cinsti memoria interpretului prin păstrarea unui moment de reculegere. Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”.

Totodată, autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea, în ziua de 9 iunie 2021, a acțiunilor distractive în masă, iar redacțiilor ziarelor, posturilor de radio și de televiziune – să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor.

Amintim că artistul a decedat ieri după ce s-a împușcat cu propria armă. Acesta a fost găsit de către soție. Regretatul artist a lăsat și un mesaj de adio în care a scris că are prea multe boli și nu vrea să fie pentru nimeni o povară.

Iurie Sadovnic a fost distins cu titlurile de „Artist emerit”, „Artist al Poporului”, „Meritul Civic”, „Ordinul Republicii” şi a fost laureat al Premiului Naţional.

„Andrii Popa”, „Mi-e dor de tine, mamă”, „În limba ta”, „Dragă Otee!” sunt printre cele mai cunoscute șlagăre ale artistului.

Sursa: presedinte.md

Distribuie articolul: