Încă un început proaspăt pentru noi toți, unul de primăvară, așa cum ne pregătește fiecare an. Plantele intră în ritm alert, dezvoltă noi ramuri pentru a primi mai multă lumină, pentru a participa la diversitatea minunată din jurul nostru. Fiecare gospodină își dorește în jurul casei ori la balcon o grădină de vis, iată câțiva pași întru realizarea ei în plină primăvară. 1. Printre primele plante ce anunță noul anotimp sunt cele ce înfloresc foarte devreme, chiar înainte de a avea frunze, precum Forsythia și gutuiul japonez; cât despre ghiocel, nu mai are rost să mai amintim, fiind un simbol în tradiția românească a primăverii. Prin urmare, ele sunt printre cele mai urmărite în această perioadă și, totodată, primele de care trebuie să ne ocupam.

2. Tot primăvara este momentul oportun pentru a crea o grădină, dacă aceasta nu există, o poți concepe alături de un peisagist.

3. Primăvara ne arată potențialul spațiului verde, este o perioadă în care se face ordine, se planifică grupurile de plante ornamentale, florile și așezarea lor, dar și alte elemente decorative sau funcționale ce pot maximiza utilizarea și estetică unui spațiu dat.

4. Microhabitatul unei grădini este mai complex decât putem crede uneori, fiind și nevăzut când vine vorba de mici insecte, ce-și petrec întreaga existența zburând de la o plantă la altă. Totuși, rolul acestora în sănătatea grădinii, a dezvoltării plantelor, este esențial. Așadar, utilizarea ierbicidelor și pesticidelor trebuie făcută corect, iar acest control artificial trebuie redus la minimum, pentru a dezvolta un mediu natural armonios.

5. Ce trebuie evitat la început de primăvară este tunderea sau toaletarea plantelor, un tratament periculos. În grădina proprie trebuie să urmărim firma de întreținere sau modul în care aplicăm singuri aceste tunderi, pentru că ele să nu expună plantele dăunătorilor sau unor dezvoltări dezechilibrate.

6. La sfârșitul iernii și începutul primăverii, plantele intră în ritmul normal de vegetare, iar cantitatea de sevă crește și circulă mai rapid, astfel că o simplă rană înseamnă pierdere de sevă și expunere la pericole. Atenție mare cum și cu ce lucrați printre plante.

7. Acum începe plantarea bulbilor de primăvară și, cel mai important, însămânțarea florilor anuale în seră sau în mici solarii; aceste flori vor deveni centrul atenției la începutul verii, cu ajutorul lor rupându-se monotonia cromatică și volumetrică din grădină.

Nu uitați că cel mai important este grija, grija permanentă pentru grădină, așa că aceasta să devină asemeni uneia din vis, dar și resurse importante: fizice, financiare și de altă natură.
Mult spor și mare ajutor!

Sursa foto: Gradinavisurilor.ro

Distribuie articolul: