Nu mai e mult până cele mai deosebite ii ale țării vor fi etalate de femei frumoase, adunate să marcheze Ziua Internațională a Iei prin „Ospățul Sânzienelor”. Ca să fii pregătită cu o ie autentică, noi am selectat câteva locuri și meșteri de unde ți-o poți achiziționa.

IE autentică înseamnă cămașa tradițională pentru femei, creată din pânză naturală și brodată manual cu ornamente tradiționale în diverse culori. Special pentru tine, am selectat câteva locuri, dar și cei mai de seamă meșteri ai țării care te pot asigura pe loc cu o ie veritabilă de toată frumusețea pentru a fi în pas cu dress-code-ul de la „Ospățul Sânzienelor”.

1. Casa Cristea, prin neîntrecuta sa însuflețitoare, doamna Maria Cristea, are o gamă foarte largă de ii tradiționale, brodate manual, din pânze fine și în cele mai deosebite stiluri și culori. O găsiți la atelierul său de lângă Filarmonica Națională.

2. Ecaterina Popescu, meșter popular care își desfășoară activitatea la Clișova Nouă, Orhei. Mai multe modele găsiți pe pagina ei de Facebook.

3. Maria Rusu, meșteriță și țesătoare din satul Lozova, raionul Strășeni. Iată câteva contacte ale creatoarei de tradiție:  Tel: 0237 47820 și 068474251 sau 068442295 (Lena)

4. Valentina Guțu – meșter popular din satul Gordineşti, raionul Edineţ. Prin tot ceia ce crează Valentina Guțu ne aduce spre cele mai mari valori din zestrea neamului. Valori ale zestrei spirituale cum ar fi hărnicia, înţelepciunea şi cumsecădenia. Iată cum găsiți iile ei – 024647825 și 079163894.

5. Antonina Rusu, meșteriță din satul Târnova, raionul Edineț. Antonina Rusu este și cercetător științific, meșter popular cu mâni dibace.

6. Elena Ețcu, însuflețitoarea „Tradiții NOI” și creatoarea brandului Etnopera. Detalii și contacte găsiți pe Etnopera.com.

7. Magazinul autentic din clădirea Primăriei, str. Ștefan cel Mare, dar și Piața de artizanat din scuarul Teatrului Național/Sălii cu Orgă. Totul e să piteți distinge o ie autentică de una stilizată, un port național de un kitch.

Foto: Varvara Buzilă, Tezaur, Youtube, Nata Aftene, facebook.com.