Toate mamele vor numai binele pentru puii lor. Deşi par inofensive, unele alimente sunt contraindicate în alimentaţia bebeluşilor. Există multe păreri contradictorii, însă nutriţioniştii recomandă să nu includem zahărul şi sarea în alimentaţia copiilor până la 3 ani. Asta nu înseamnă că după 3 ani avem voie să-i dăm tot ce ne trece prin cap, din principiul - copilăria înseamnă dulciuri. Copilul nostru va fi la fel de fericit şi fară dulciuri.

Avem marele noroc să ne ajutăm copii să-şi formeze unele obiceiuri de alimentaţie sănătoase. Sigur nu putem să-l ferim de toate alimentele nesănătoase mereu, dar cât ne stă în putere ar trebui să o facem. Totuşi de ce anume zahărul e inamicul numărul unu al copiilor mici?

  1. Zahărul nu este altceva decât un set de calorii, care nu au un aport de substanţe nutritive. Dulcele îi da copilului o energie falsă, şi îi dereglează somnul;
  2. Dinții încep să se strice. De unde şi apar petele maronii pe dinții de lapte a copiilor. E naiv să credem, că dinții de lapte vor cădea iar cei permanenţi vor creşte sănătoşi. Cariile au tendinţa să crească adânc în dinte şi să ajungă până la dinții permanenţi;
  3. Cerealele, fructele şi mierea conţin destule zaharuri necesare dezvoltării precoce a copiilor. E mai recomandat să folosim îndulcitori sănătoşi precum ar fi bananele, curmalele, siropul de arţar sau cel de agave. Cel mai bine ar fi totuşi să va asiguraţi că copilaşul nu are alergie la vre-un aliment enumerat mai sus.
  4. E mai plăcut să vezi cum copilul mănâncă fructe, decât dulciuri din comerţ, care conţin aditivi nocivi şi coloranţi.

 

Sursa: bellamysorganic.com.au

Sursa: bellamysorganic.com.au

Sarea are puterea de a ne convinge pe noi că da un gust mâncării. Total greşit! Sarea nu face nimic altceva decât să ne creeze dependenţă. Sistemul digestiv şi mai ales rinichii copilului neputând „procesa” un eventual exces de sare pot crea tulburări grave, care pot merge până la leziuni ale rinichilor şi hipertensiune arterială.

  1. Uneori mămicile înţeleg importantă excluderii sării din alimentaţie însă, la primele refuzuri ale bebeluşului încep să adauge sare, convinse fiind că acesta este motivul pentru care bebeluşul refuză să mănânce. Absolut greşit!
  2. Ar trebui să fiţi atenţi la apa pe care o folosiţi atât la prepararea formulei de lapte cât şi pentru consum; apă plata conţine o cantitate mare de sodiu, conţinutul de sodiu ar trebui să fie sub 20mg/l;
  3. Necesarul de sare sub 6 luni este în jur de 0,5-0,8gr/zi – cantitate existentă atât în laptele de mamă cât şi în formulele de lapte praf; până la vârstă de 1 an, creşte până la 1gr/zi , urmând că în jurul vârstei de 3 ani să ajungă la 2 gr sare/zi.

Fiecare părinte ştie ce e mai bine pentru copilul lui şi are la bază instinctul care îl ajută în luarea deciziilor. Totuşi să ştiţi că aveţi marea responsabilitate să creşteţi un copil sănătos, care pe viitor să nu fie deranjat de anumite probleme de sănătate. Decizia vă aparţine!

Distribuie articolul: