Indiferent dacă naști prin cezariană sau natural, la primul copil alăptatul este o mică încercare. Este nevoie de răbdare, ajutor din partea medicului și multă încredere în tine. Dar bucuria și satisfacția reușitei este imensă și justifică efortul. 

Iată câteva sfaturi care fac tot procesul mai ușor:

Asigurate că bebelușul apucă corect mamelonul. Este marele secret. Dacă o face corect scapi de riscul de a face răni și totul o să meargă uns.

Experimentează diferite poziții de alăptare. Copilul se va simți comod în orice poziție, așa că cea care trebuie să stea comod și să se simtă confortabil ești tu. Stai rezemată, folosește perne, stai cu picioarele ridicate. Dacă îți este comod, stai culcată. Oricum schimbă poziția și găsește-o pe cea ideală. Pentru aceasta există și perne speciale, de forma unui covrig incomplet, recomandate în special mamelor cu sânii mai mari.

Rutina este esențială. Copilul înțelege foarte repede ce are de făcut și-și vede de treaba lui. Alăpeaza la cerere pentru că asta stimulează și menține secreția lactată. Se realizează un echilibru perfect (în circa două săptămâni) între secreția de lapte și nevoile copilului. Dacă respecți rutina și alăptezi la cerere nu vei avea nici o senzație neplăcută, nu o să fie nevoie să te mulgi și nu o să fie nevoie să-ți stimulezi secreția lactată cu ceaiuri sau alte metode. Ceaiul de anason este ideal. E bun la gust, susține secreția lactată și calmează colicile copilului.

Folosește tampoane pentru sâni între mesele copilului, nu te spăla exagerat (un duș pe zi este suficient), nu-ți schimba săpunul și deodorantul (bebe simte și te poate refuză). Folosește bustiere de bumbac solide și comode. Bumbacul lasă pielea să respire și nu ai probleme cu iritația mameloanelor.

Alăptează alternativ cu ambii sâni. Începe cu unul până când îl golește și treci neapărat la al doilea. Următoarea masă începe cu ultimul sân de la masa precedentă. Regula asta este extrem de utilă și te salvează din trombe de lapte, inflamații și alte urmări grave.

Folosește pompe de sân numai la nevoie, dar nu face din folosirea acesteia un obicei. Folosește tetine foarte bune, exact pe măsura vârstei copilului. Copilul nu trebuie să sugă mai ușor din biberon decât o face la sânul tău. Mai greu da, dar mai ușor, niciodată. Nu-i da niciodată două mese succesive din biberon atâta vreme cât copilul este alimentat exclusiv la sân.

Sursa: Suntmamica.ro

Distribuie articolul: