“Pentru a construi o casă, ai nevoie de un plan. Pentru a construi o viață, este chiar mai important să ai un plan sau obiectiv”, Zig Ziglar. Ți-au stabilit vreodată obiective? Care sunt acestea pentru următoarele 12 luni? Ce zici de 3 ani de aici incolo? 5 ani? 10 ani? Care sunt aspiratiile tale pentru viitorul apropiat și îndepărtat?

Stabilirea obiectivelor este primul pas spre atingerea scopului cu succes. Ea marchează primul punct spre reușită. Fără acest pas, celelalte etape ale realizării obiectivului nu pot avea loc.

Nu trebuie să ne lăsăm duse de val, ci să acționăm foarte concret în baza unei liste de obiective precise pentru viitor. Mai jos sunt șase motive care îți demonstrează că stabilirea obiectivelor este foarte importantă:

Dă claritate viziunilor tale

Dacă nu ai un scop în viață, aceasta va trece pe lângă tine fără a-ți da nimic. Vei obține iluzia că faci o mulțime de lucruri, dar ele nu sunt ceea ce vrei. Ești doar ocupată cu multe chestii. Stabilirea obiectivele îți oferă o claritate asupra a ceea ce vrei în viitorul apropiat. Te face să-ți cristalizezi și să-ți articulezi dorințele care plutesc în mintea ta. Aceasta îți va asigura canalizarea pe timpul, energia și eforturile necesare în lucruri care contează cu adevărat pentru tine. Ea te face sa traiești mai mult conștient. Când îți stabilești un obiectiv, acesta a făcut primul pas către realizare.

Îți dinamizează viitorul

Obiectivele sunt o reprezentare de dorințele tale interioare; dorințele care te motivează în viață. Setarea și scrierea lor îți aduce motivația la apogeu. Obiectivele sunt combustibilul care ai nevoie pentru a merge înainte. Concentrarea asupra a ceea ce își dorești te face să vizualizezi scenariul cu claritate mentală completă, racordat la prezent. Acest lucru are o mare legătură cu dorințele mele interioare. Energia motivațională brusc străbate foarte ușor mintea și îți orientează energia pentru fiecare acțiune.

Îți focusează atenția

Obiectivele îți oferă o focalizare concretă a atenției, întrucât scopul este doar o direcție largă. Te poți mai ușor concentra pe direcțiile necesare, fără a pierde timpul și energia pe nimicuri. Un obiectiv acționează în viața ta ca un traseu de lumină, care te îndrumă și îți canalizează eficient efortul pe drumul dorit. Când nu au obiective, toate plutesc mereu în jurul tău. Energia ta este aleatoriu dispersată în activități ad-hoc care vă solicită bazându-se pe dorințe de moment. Acestea sunt activități care nu au pondere în dezvoltarea ta personală. Viața trebuie trăită după priorități stabilite rațional și nu emoțional. Nu ai obiective, nu ai focalizare!

 Scopuri, persolaexcellence.com

Te fac responsabilă

Scopurile te responsabilizează. Nu mai vorbești mereu despre ceea ce vrei și nu faci nimic concret, scopul te obligă să iei măsuri. Această responsabilitate este responsabilitatea față de tine, nu de altcineva. Când ești răspunzătoare față de obiectivele tale, rămâi fidelă dorințelor tale. Fă-le publice: soțului, prietenilor, părinților sau chiar pe rețelele de socializare.  Stabilirea unui obiectiv specific îți oferă o claritate.

Devii cea mai bună!

Scopurile te ajuta să îți atingi cel mai înalt potențial. Confortul de fiecare zi ar putea fi principalul motiv cate te împiedică în creștere. Mereu trebuie să tinzi să fii CEA MAI BUNĂ: pentru tine, pentru soț/iubit, pentru copii, la serviciu sau acasă. Obiectivele te fac să te aventurezi în locuri noi, contexte noi, situatii noi, care îți vor testa abilitățile de creștere și te vor orienta către noi culmi. Stabilirea unui obiectiv personal sau profesionat este un prim pas către realizarea lui și succesul tău. Procesul de atingere a scopurilor îți poate descoperi potențialul pe care nici nu știai că-l ai înainte.

Trăiești viața din plin

Scopurile te asigură că obții tot ce-i mai bun de la viață, din două motive. În primul rând, dorind să devii o persoană mai bună, capeți noi cunoștințe și abilități din evenimentele care se perindă în viața ta, comparativ cu perioada precedentă. Gândește-te ce viziune asupra lumii aveai acum zece ani… Ceea ce în trecut și-a părut un eveniment simplu, astăzi are sensul mult mai profund pentru evoluția ta. În al doilea rând, timpul trece în viața ta, fie că vrei sau nu. Obiectivele cu măsuri specifice și termene limită îți asigură maximizarea producției și experiențe inedite. Nu uita că, fără a specifica o destinație exactă de cadru și de timp, nu există nici un etalon de reper pentru progresul tău. Diferența în viață o fac realizările – iar să-ți pui scopuri este cel mai ușor.

Întreabă-te simplu: Care sunt obiectivele mele pentru viitorii un an, trei ani, cinci, zece ani?

Dacă acum îți iei ceva timp pentru a-ți stabili obiectivele clare, creșterea ta ca persoană și în ochii celorlalți îți este garantată. Forța de realizare estă în tine – srie planurile tale și citește zilnic, pentru a aduna efortul necesar realuzării lor. Succes! 

Traducere din original

Distribuie articolul: