Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că nurorile și soacrele au o relație complicată, însă vestea bună este că diplomația poate salva situația. Nu te înțelegi prea bine cu soacra? Trebuie să știi că această relatțe tensionată are o explicație psihologică, după cum susține specialistul Deanna Brann, care a scris cartea “Secrets to Getting Along with Your Mother-in-Law or Daughter-in-Law” (“Secrete pentru a te înțelege cu soacra sau cu nora”). 

 

Psihologul consideră că cele două femei din viața bărbatului, mama și soția, se simt amenințate una de prezența celeilalte. Nora se teme că nu-și va găsi un loc în familie și că relația îi va fi afectată, soacra se teme să nu fie exclusă din familie, adică se teme ca nu cumva fiul să nu o mai viziteze sau să uite de ea. Chiar și atunci când nora se înțelege bine cu soacra, un anumit nivel de tensiune tot persistă. 

Dar, atunci când există dorința de înțelegere și nu se pune atât de mult accent pe orgolii personale, ci pe armonie în familie, relația dintre noră și soacră poate fi una de prietenie. Iată ce poți face pentru a ajunge la acest rezultat.

1. Trateaz-o ca pe o mamă

Conform dr Brann, cea mai mare dezamăgire a soacrelor este atunci când observă ca sunt tratate cu raceală, ca niște soacre rele, când tot ce iși doresc ele este să fie văzute ca mame. Dacă vrei să ai o relație de prietenie cu soacra ta, trateaz-o ca pe o mamă. Fă-ți timp să o vizitezi, așa cum îti faci timp să-ți vizitezi propria mamă, sun-o din când în când să vezi dacă este bine, întreab-o dacă are nevoie de ceva, povestește-i ce ai mai făcut în ultima vreme.

Această tehnică este una dintre cele mai simple modalități prin care te poți apropia de soacră. Nu o mai considera un dușman de temut.


2. Fii mulțumită cu ceea ce îți oferă

Mamele vor întotdeauna tot ce este mai bun pentru copii, iar acest lucru este valabil și pentru soacra ta. Doar că, uneori, ceea ce va poate ea oferi nu se ridică la nivelul pretențiilor tale. Fii mulțumită cu ceea ce îți oferă și arată-i că îți pasă de eforturile ei. Atunci când faci nazuri și încerci să arunci săgeți către soacră, relația se va înrăutați.De exemplu, dacă locuiți singuri, în apartamentul ei, nu-i spune niciodată că vrei să schimbi mobila pentru că este urâtă. Poate că atât și-a permis soacra să cumpere.

3. Implică-te în familie

Dacă vrei să ai o relație de prietenie cu soacra, arată-i că vrei să te implici în familie. Nu lăsa comunicarea în seama soțului, pentru că altfel lași impresia că nu-ți pasă de familia lui.

4. Mulțumește-i pentru educația oferită fiului ei

Mamele sunt mândre de fiii lor și nimic nu le bucură mai mult decât momentele în care cineva le spune că au crescut bărbați educați și deștepți. Spune-i soacrei că ai un soț minunat și mulțumește-i pentru eforturile depuse pentru a-l crește. Încet, încet, vorbele tale duioase o vor apropia mult mai mult de tine decât dacă i-ai spune că fiul ei nu face bine lucrul x.


5. Ține cont de părerea ei

Pentru o soacră este foarte important să vadă că nora ține cont de păerea ei, întrucât consideră acest gest ca fiind o dovadă de respect. Chiar dacă nu ești întotdeauna de acord cu ceea ce spune soacra, nu-i mărturisi în față faptul că ești împotrivă. Admite-i opinia, spune-i că vei ține cont de ea, iar apoi procedează așa cum consideri că trebuie.

De exemplu, în loc să-i spui că nu vrei să tratezi copilul cu ceaiul recomandat de ea, pentru că nu crezi tu că i-ar face bine, mai bine îi spui că ai discutat cu medicul de familie, care ți-a prescris un tratament. În acest fel, îi vei arăta că ai ținut cont de părerea ei, însă medicul este cel care are ultimul cuvânt.

 Sursa/foto: www.acasa.ro

Distribuie articolul: