Probabil îți plac și ție reciclările și economiile, oricât de cheltuitoare și risipitoare ai fi. Cu puțină atenție și preocupare, poți strânge mai puțin gunoi și, în același timp, poți ajuta plantele să crească. Multe resturi de mâncare sunt niște îngrășăminte ideale pentru plante, oferindu-le multe dintre substanțele necesare creșterii și dezvoltării. Iată câteva resturi de mâncare pe care le poți folosi cu încredere în grădină.

1. Zațul de cafea – este foarte hrănitor pentru plantele din gradină, dar și pentru gazonul din curte. Folosește-l ca îngrășământ, împrăștiindu-l la baza plantelor sau pe parcela de gazon. Bătucește-l ușor și așteaptă să vezi rezultatele. Poți folosi zațul și la compost, deoarece are un conținut bogat de potasiu, calciu, sulf, magneziu, fosfor și azot.

2. Condimentele din bucătărie – Dacă ai punguțe de condimente expirate sau care se apropie de data expirării ori pur și simplu s-au învechit, nu le arunca la gunoi. Scorțișoara și boiaua de ardei iute au rolul de a ține la distanță unele tipuri de insecte, printre care furnicile, dar și iepurii care dau târcoale grădinii tale de legume. Împrăștie-le de mai multe ori, deoarece particulele fine sunt luate imediat de vânt sau sunt spălate de ploaie.

3. Cocenii de porumb – pot fi folosiți în grădină, pentru a reține apa. Unele soiuri de plante au nevoie de un sol umed în permanență. Poți aranja un strat sau două de coceni. Aceștia acționează ca un burete. Unde este umezeală, sunt și râme. Unde sunt râme, este pământ afânat.

4. Cojile de ouă – au un conținut ridicat de calciu, minerală benefică și pentru plante. Acestea țin la distanța melcii, limacșii, viermii și alți dăunători ai plantelor din gradina ta. Ține-le înainte de asta la soare ca să se usuce orice urmă de albuș sau gălbenuș. Sfărâmă în bucățele mici și să le adaugi peste pământ. Sunt ideale pentru dalii sau căpșuni.

5. Cojile de banane – Cu un conținut bogat în nutrienți, cojile de banane hrănesc solul, oferind plantelor subtanțe fertilizante. Resturile de banane tăiate în bucăți vor ține afidele departe de plante. Pentru o cultură mai mare, vei avea nevoie de un număr mai mare de coji. Ca să nu faci risipă de coji, ține-le la congelator, peste iarnă. Ulterior, le poți scoate atunci când ai nevoie. Sunt foarte bune pentru trandafiri, deoarece mențin la distanță dăunătorii.

E bine să mai știm că cimbrul și rozmarinul pot fi folosite și ele cu succes în grădină. Pentru aceasta, este recomandat să le infuzezi în apă. Lichidul se pune într-un recipient cu pulverizator și apoi se stropește pe plante.

Sursa: Gradina.acasa.ro 

Distribuie articolul: