Desemnarea procentuală este un mecanism care permite persoanelor fizice să redirecționeze 2% din impozitul pe venit din anul 2016, către ONG-uri. Acțiunea nu costă nimic, iar cei care se decid să o facă pot contribui la gestionarea banilor publici și ajută comunitatea, susținând sectorul non-profit. Mecanismul de redirecționare îl puteți găsi AICI.

5 motive să transferi cele 2% Asociației Cineaștilor Independenți din RM – Alternative Cinema:

1. Alternative Cinema organizează anual evenimentul cinematografic și cultural de mare anvergură, Zilele Filmului Românesc la Chișinău, care are scopul de a aduce cele mai importante filme românești la Chișinău. Filmele care le proiectează, circulă la cele mai importante festivaluri europene de seria A. De asemenea, în cadrul evenimentului, Alternative Cinema încurajează și cinematografia autohtonă, aducând invitați speciali din industria de film română pentru a instrui tinerii cineaști moldoveni în cadrul unor masterclass-uri.

2. Planifică crearea unei școli independente de film, care ar aduce profesioniști relevanți pentru toate domeniile principale de film, cu experiență actuală. Asociația Cineaștilor Independenți a făcut deja un experiment în această direcție în 2014, când a organizat o școală de cinema de vară de două luni, în domeniul regiei, actoriei de film și montaj, din care s-a soldat un film de scurt-metraj, Ecouri.  Acesta a fost selectat la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul secțiunii Short Film Corner; a fost selectat la Drama Film Festival; a câștigat Premiul Publicului la Festivalul Filmului European la București, a fost difuzat la o televiziune din Moldova și a fost inclus ca material didactic pentru studenți de către Larisa Cuznețova, profesor universitar la USM la Catedra de Psihologie.

3. Organizează în fiecare an masterclass-uri/workshop-uri de specializare în domeniul cinematografic (regie, actorie de film, producție, scenaristică, scenografie, machiaj de film, montaj, etc.);

4. Planifică să organizeze un festival internațional de film, de ficțiune și documentar, care să se includă în circuitul festivalier european. Astfel, ar participa la animarea cinematografiei în Moldova.

5. Un alt proiect pentru viitorul apropiat este Moldavian Short Cut – platformă de promovare a filmelor autohtone de scurt-metraj în cadrul secțiunii Short Film Corner a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Filmele vor fi selectate pe bază de concurs, de un juriu internațional.

Distribuie articolul: