Pentru Dorina Cotună, noțiunea de străinătate e binecunoscută de acum 8 ani, când tânăra basarabeancă decidea să emigreze peste ocean, tocmai în Canada. Pare straniu, însă aflarea la Montreal i-a oferit superba șansă de a cunoaște cultura braziliană și de a se îndrăgosti de ea. Dorina ne-a mărturisit 5 motive pentru care merită să aterizăm în capitala celui mai mare carnaval din lume cel puțin o dată în viață!

„Primul motiv ar fi frumusețea naturii,în combinație perfectă cu metropola Rio de Janeiro. Aici se reunește plaja cu pădurea tropicală și munții, creând un peisaj de spectacol. Oraș sculptat de Dumnezeu! În Rio, putem găsi cea mai mare pădure tropicală urbană din lume. Și desigur, clichéurile precum plajele Copacabanași Ipanema, cu hoteluri așezate de-a lungul lor, statuia Cristo Redentor(Cristos Mântuitorul) de pe muntele Corcovado și, desigur, Carnavalul. Rio de Janeiro își merită pe deplin titlul de Cidade Maravilhosa.

12714129_1152637668082271_1993002232_n

Al doiea motiv – cultura muzicii. Bohemia este practic sinonimul orașului Rio. Bossa Nova, un ritm care a evolut în Rio de Janeiro, este bine cunoscut în toată lumea. Garota de Ipanema (Girl from Ipanema) de Tom Jobim a cunoscut un succes internațional de aceea a și fost tradus în foarte multe limbi. Diversele tipuri de samba de calitate își au leagănul în Rio de Janeiro. De altfel, samba este cel mai mare simbol al Carnavalului ce durează o săptămână în februarie. Orașul întreg e îmbibat de muzicalitate și ritm. Nu este nevoie să așteptăm vinerea ca să avem parte de un spectacol de bossa nova în stradă, în compania prietenilor, într-un bar din cartier.

Al treilea motiv este gastronomia. Ca în orice metropolă din lume, putem găsi aici mâncare sofisticată, restaurante de 5 stele, o gastronomie internațională. Însă ceea ce cu adevărat își va lăsa amprenta este abundența de fructe tropicale, apa de cocos, les bouchés (salgadinhos) și experiența unică de a petrece ore în șir într-un resto-bistro (este un eveniminet social, o ieșire la restaurant). Un paradis pentru cei ce iubesc carnea, frigăruii (churrasco) dar și cei care sunt amatori de fructe de mare, creveți, laguste etc. (bobo de camarao).

12696054_1152637598082278_1832293155_n

Un alt motiv de a vizita Rio de Janeiro este Paquera (așa-zisul Flirt). Imaginează-ți o combinație de oameni tineri, frumoși, cu corpuri perfect bronzate, care adoră să practice sportul la plajă și nopțile calde de vară, ce te ademenesc să ieși din casă. Aici e loc de distracție. A fi frumos, într-o formă excelentă, este o preocupare constantă a oamenilor ce trăiesc în Rio de Janeiro. Rezultat: un corp tonifiat, divin, demn de invidiat. Cariocas (așa se numesc persoanele ce locuiesc în Rio) sunt cu adevărat oameni foarte frumoși. Toată această combinație de oameni frumoși și clima tropicală rezultă într-o viață nocturnă agitată, întâlniri, party-uri și multă distracție.

Și un al cincelea motiv, dar nu cel din urmă, este spiritul carioca. Oamenii din Rio sunt bine dispuși, fac glume tot timpul, sunt informali și foarte sociabili. Conversațiile în public sunt spontane, fără un subiect anume, începând cu vremea și finalizând cu ce au făcut Ruth și Raquel în episodul de ieri, în telenovela de ora 7 p.m. Cariocas petrec foarte mult timp în aer liber. de aceea spațiul public este perceput de locuitorii din Rio de Janeiro ca și parte a propriei lor case”, ne-a mărturisit Dorina Cotună.

12325413_1152637731415598_467463142_n

Tot astăzi, pe EA.md veți avea ocazia să citiți un interviu în care Dorina Cotună ne va mărturisi cum a văzut Carnavalul de la Rio de Janeiro.

Foto: Arhiva Personală, tourist-destinations.net