Intoxicații alimentare la Spitalul municipal nr.1 pentru copii din Capitală, scrie Publika.md. Cinci femei care se aflau împreună cu micuții lor internați au acuzat simptome de toxiinfecție alimentară, după ce au luat masa la cantina instituției.

Ieri, 4 martie, reprezentanții Centrului municipal de Sănătate Publică şi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au efectuat controale, în urma cărora au depistat 26 de kilograme de carne și aproape patru kilograme de pește, fără acte de proveniență. Cazul a ieșit la iveală abia sâmbătă, deși femeile s-au intoxicat joi. Sursa infecției ar fi supa şi peştele, gătite în bucătăria instituţiei medicale.

„Și băiețelul a avut un pic de diaree. Și eu am avut diaree și vomă și încercăm să ne restabilim. S-au auzit că au mai fost mămici. Sunt care s-au alimentat la bucătărie, dar sunt care au mai adăugat ceva în alimentație”, a declarat una dintre mămici.

„Spre seară m-am întâlnit pe culoar cu o mămică care avea aceleași simptome ca și mine. Și atunci ne-am gândit că poate să fie de la mâncarea din spital. Eu mi-am revenit repede, alte mămici au de suferit până astăzi. Poate a fost ceva cu peștele”, a spus o altă mămică internată în spital.

Deși pacientele spun că sunt monitorizate după ce s-au intoxicat, șefa secției în care sunt internate mămicile vorbește doar despre un singur caz de intoxicație, de aceea nu a socotit de cuviinţă să anunţe superiorii.

„Este o singură mămică la care i s-a făcut rău atunci în seara când a fost solicitată echipa de urgență. N-a fost cazul să raportăm mai sus. Nu a fost ceva ieșit din comun”, a spus șefa de secție de la Spitalul nr. 1 pentru copii, Tatiana Dochiţan.

Medicii epidemiologi au depistat în depozitul spitalului 26 kg de carne de pui și aproape 4 kg de pește, fără acte de proveniență. Prin urmare, termenul de valabilitate, dar și data producerii nu se cunosc. Şi legumele erau păstrate în condiţii insalubre, alături de ustensilele pentru curățenie. Și în bucătărie au fost depistate nereguli.

Șefa blocului alimentar riscă să fie amendată cu o sumă cuprinsă între o mie și două mii de lei, după spusele inspectorului principal de la Direcția municipală ANSA, Oleg Lişcenco, mai scrie sursa citată.

Probele prelevate vor arăta abia peste câteva zile care a fost sursa exactă a toxiinfecţiei alimentare.