Buretele de bucătărie, rimelul, sapunurile antibacteriene ... Toate aceste lucruri sunt folosite de fiecare dintre noi. Deși le găsești în fiecare casă, puțini știu că ele pot fi extrem de dăunătoare.

Odorizantul de aer
Odorizantul de aer poate conține ftalați, care permit parfumului să se păstreze mai mult timp în aer. În doze mari, odorizanturile de aer pot acționa negativ asupra funcțiilor reproductive și dezvoltării fătului.

Este mult mai benefic să eliminăm mirosurile neplăcute folosind arome naturale (de exemplu, uleiuri esențiale), decât să apelezi la odorizante chimice” – spune Sonia Lander (Sonya Lander), un analist din cadrul Grupului de lucru privind Agenția pentru Protecția Mediului (SUA).

Săpunurile antibacteriene
Obiceiul de a dezinfecta în exces mâinile, corpul și casa poate aduce mai multe detrimente decât beneficii. Asta, nu doar pentru că bacteriile patogene devin rezistente la triclosan, conținut în aceste produse. Triclosanul poate duce la tulburări hormonale și probabil contribuie la dezvoltarea rezistentei la antibiotice.

Recipientele vechi pentru alimente
Efectuează o curățenie în bucătăria ta și aruncă containerele transparente care au pe ele marcate cifra 7 sau PC, (ceea ce înseamna policarbonat). „Aceste tipuri de containere pot conține o substanță toxică – Bisfenol” – explică Sonia Lander.  În plus, nu este recomandat să se păstreze containerele deformate sau crăpate.

Rimelul vechi
„În cosmetice lichide, inclusiv în rimel, în timp, se acumulează o mulțime de bacterii” – spune Thomas Shteynmann (Thomas Steinemann), un medic, un membru al Academiei Americane de Oftalmologie. Bacteriile sunt colectate pe pensulă de pe gene și cu piele, iar apoi ajung în recipient unde se înmulțesc activ.  Acesta este motivul pentru care după două sau trei luni rimelul ar trebui aruncat.

Burete de bucătărie
Buretele de bucătărie este doar o adunaturp de microorganisme dăunătoare. Specialiștii recomandă să se încălzească burete în cuptorul cu microunde pentru a ucide microbii. Cu toate acestea, Michael Doyle (Michael P. Doyle), director al Centrului pentru Siguranța Alimentară de la Universitatea din Georgia, recomandă să fie excluse din bucătrie.

Buretele se uscă mult timp, iar într-un mediu umed, la temperatura camerei, bacteriile se multiplica rapid. Chiar și în mașina de spălat vase microbii nu sunt distruși. Folosiți mai bine șervețele, deoarece acestea sunt mult mai subțiri și, prin urmare, se usuca repede.