În ajunul zilei de 8 martie am decis să facem o listă cu cele mai bune filme despre femei în care personajele principale caută drumul spre fericire, dar și împărtășesc diferite experiențe. În aceste filme reprezentantele sexului frumos vor găsi răspunsuri la întrebările care ne frământă zi de zi: Cum ne regăsim pe noi înșine și în ce constă fericirea?

„Wild” (2014)

Filmul „Wild”, cu Reese Witherspoon în rolul principal se bazează pe cartea autobiografică a scriitoarei Cheryl Strayed și este regizat de Jean-Marc Vallée („Big little lies”). Pelicula prezintă povestea unei tinere viața căreia se află într-un impas: a divorțat și și-a pierdut mama. Pentru a face față depresiei și să se înțeleagă pe ea însăși, ea și-a luat un rucsac imens de lucruri și a pornit singură, pe jos, într-unul dintre cele mai dificile trasee pitorești ale Americii. În timpul escapadei, care a durat câteva săptămâni, ea a reușit să se regăsească din nou și să înțeleagă de ce are nevoie cu adevărat pentru a fi fericită.

„Frances Ha” (2013)

Pelicula cinematografică prezintă viața lui Frances, o tânără optimistă de 27 de ani, care a părăsit California pentru a cuceri orașul New York. Ea face parte dintr-o trupă de balet și duce un stil de viață boem, încercând să se ocupe de planurile lor de viitor și să înțeleagă ce înseamnă să fii un adult. Principala eroină învață să fie fidelă ei însăși și viselor sale. Filmul este plin de citate ironice în spiritul lui Bridget Jones, precum și argumente filozofice despre prietenia femeilor. Filmul a primit ratinguri extrem de mari din partea criticilor de film, care au numit regizorul filmului, Noah Baumbach, noul Woody Allen. Actrița din rolul principal, Greta Gerwig, a fost nominalizată la premiul Globul de Aur.

„Eat, Pray, Love” (2010)

Filmul se bazează pe cartea autobiografică a scriitoarei Elizabeth Gilbert, cu Julia Roberts în rolul principal. Pelicula prezintă povestea eroinei care își dă seama că trăiește o viață complet diferită de cea pe care o dorea. Într-o zi ea decide să divorțeze și pleacă într-o călătorie în jurul lumii pentru a se detașa de toate și pentru a menține un echilibru interior. În Italia, Elizabeth învață bucuriile vieții, India o ajută să regăsească credința, iar Indonezia -l ocul în care găsește armonie. Filmul este plin de peisaje frumoase din New York, Napoli, Pataudi și Bali și a adunat o sumă record în box office – 204,6 milioane de dolari (bugetul filmului era de 60 de milioane de dolari).

„Joy” (2015)

Subiectul filmului se bazează pe povestea reală a lui Joy Mangano, o mamă singură din Long Island, care a inventat Miracle Mop, cunoscut în întreaga lume. Înainte ca eroina să înființeze un imperiu în afaceri cu produse de uz casnic, ea a trecut printr-o perioadă dificilă, refuzând să se vadă ca inventator. Filmul conține multe monologuri cu Joy, care i-au ajutat în cele din urmă să facă față tuturor greutăților și să-și schimbe viața. Jennifer Lawrence, care a jucat rolul principal în film, a devenit câștigătoarea Globului de Aur și a fost, de asemenea, nominalizat la Oscar.

 „Julie & Julia” (2009)

Filmul cu Meryl Streep într-unul din rolurile principale povestește despre criza, care este experimentată de majoritatea femeilor la 30 de ani. Lucrând în oficiu, Julie decide că trebuie să-și schimbe viața, dar nu înțelege unde ar trebui să meargă mai departe. Ca terapie împotriva frustrării interne, Julie decide să pregătească pe parcursul anului toate rețetele din cartea bucătarului american Julia Child (Meryl Streep). Paralel cu viața ei, filmul descrie soarta lui Child, care, împreună cu soțul său – diplomat, s-a mutat la Paris și se caută pe sine, în timp ce soțul este ocupat cu treburile sale. Personajul principal al filmului reamintește că uneori căutarea de sine poate dura ani de zile, dar, într-un final, se merită. Pentru rolul interpretat, Meryl Streep a devenit câștigătoarea Globului de Aur.

Citește și:  Îi admiri în filme, dar nu știai că sunt cei mai bine plătiți actori de la Hollywood!