Deși le oferă copiilor cele mai bune condiții de creștere și educație, mulți părinți folosesc în fiecare zi o serie de expresii greșite, care nu doar că nu folosesc la nimic, ci pot aduce și dereglări comportamentale. Recunoașteți, mai jos, o serie de replici incorecte, pe care fiecare părinte le are pe limbă în fiecare zi, deși nu ar trebui.

„Bravo!” Această expresie nu este greșită atâta timp cât copilul știe pentru ce este lăudat. Din păcate, părinții o folosesc mult mai des decât ar trebui. Dacă îi repeți asta de fiecare dată, copilul va crede că va primi acordul tău cu orice ocazie. Lauda trebuie să fie mereu concretă. „Ai ales foarte bine culorile și ai trasat linii drepte!”, va fi folosită în loc de „ce desen frumos!”

„Nu-i nimic!” Doar din punctul de vedere al adultului, o jucărie stricată nu va fi un motiv pentru lacrimi, însă pentru copil, acest lucru se dovedește a fi serios. Expresia „nu-i nimic” nu-l calmează pe copil, ci îi arată că ești indiferent față de perderea lui. E mult mai corect să-i spui copilului „Te doare, dar în curând va trece.”

foto: popsugar.com

foto: popsugar.com

„Hai mai repede!” În fiecare dimineață, copiii de vârstă preșcolară sunt grăbiți la grădiniță de cel puțin 5 ori, folosind expresia „hai mai repede”. În locul acesteia, poți spune „hai să ne grăbim”, arătându-i că formați o echipă. Funcționează foarte bine și regula „cine se îmbracă mai repede?”

„Mai atent” – așa i se spune unui copil care se cațără undeva, de parcă îi va micșora cumva șansele de cădere. Această expresie îl va distra pe copil și îl va motiva și mai mult să cadă. Dacă micuțul a început să execute o mișcare riscantă, apropie-te de el și vorbește-i cât se poate de încet.

„Hai să te ajut” – este expresia pe care părinții o folosesc atunci când copiii se chinuie mult timp asupra unei activități, vrând să ia inițiativa în propriile mâini. Nu vă grăbiți să-i săriți în ajutor, dacă nu vreți să creșteți din el un adult ireponsabil, care își va lăsa lucrul neterminat. Îi putei sugera copilului ce să facă, pentru a reuși de unul singur. „Cum crezi, ce se va întâmpla dacă vei pune piesa nu aici, ci acolo?” – este un model corect de expresie care funcționează.

Sursa: Parents.com

Distribuie articolul: