Un recital extraordinar dedicat Unirii au ținut patru dintre cei mai buni tineri basarabeni, interpreți de folclor, în cadrul unui show TV din România. Nicu Mîță, Viorica și Elena Lupu și Ion Paladi au fost cei aleși pentru a interpreta piese patriotice din repertoriul propriu în cadrul emisiunii „O dată-n viață” de la TVR 1, ediției dedicată Unirii Basarabiei cu România de la 27 martie 1918. Elize Stan, producătoarea celebrei emisiuni de la Televiziunea Română, le-a spus în invitație: „Vreau să invit cei mai buni tineri din Basarabia”. Aceștia au interpretat cântece patriotice din repertoriul propriu: „Hai, hai, Munți Carpați” (Elena Lupu, premiul 1 la festivalul Maria Tănase, 2007), „Dorul Basarabiei”, „De-ar ști Prutul că departe”, fiind acompaniați de Orchestra Lăutarii de la Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Viorica Lupu a declarat pentru revista noastră: „E o onoare că TVR-ul s-a gândit să omagieze acest moment și, pentru că Lăutarii sunt mereu prezenți acolo, am putut alături de ai noștri să facem un moment deosebit. Ne bucurăm că dintre toți tinerii de acasă am fost aleși noi. Și în plus, ne-am simțit onorate să fim alături de Sofia Vicoveanca și Nicolae Furdui Iancu – doi titani ai folclorului românesc din generația de aur”.

 

 

Show-ul „O dată-n viață” i-a avut drept protagoniști de această dată pe Andreea Marin, ambasadoarea UNICEF, Elena Cârstea și Dan Helciug, interpreți de muzică ușoară. Cei trei participanți au fost supuși probelor de cântec, treburi gospodărești sau de altă natură, lucruri pe care le fac doar o dată-n viață. Emisiunea este prezentată de Iuliana Tudor și în cadrul ei interpreții sunt acompaniați mereu de Orchestra Națională de Muzică Populară Lăutarii de la Chișinău.