Fiecară părinte vrea un bebeluș liniștit și care să doarmă... toată noaptea! Specialiștii spun însă că e normal ca un copil, până la o anumită vârstă, să se trezească frecvent din diferite cauze.

La ce vârstă copilul ar trebui să doarmă liniștit toată noaptea, neîntrerupt?

„Când, în sfârșit, vom începe să dormim și noi?” este cea mai frecventă întrebare a părinților. Nu există un răspuns precis, deoarece toți copiii sunt diferiți. Unii nu dorm neîntrerupt până la vârsta de 5-6 ani, dacă nu s-au rezolvat problemele de somn anterior. Se consideră normal ca un copil cu vârsta de până la 3 ani să se trezească o dată sau de două ori în timpul nopții, dar nu în fiecare noapte. Dacă bebelușul cu vârsta de până la 4 luni se trezește mai des de 3 ori, se cere a lucra asupra problemei, deoarece somnul devine unul fragmentat și nu îl face să se simtă odihnit nici pe copil, nici pe părinte.”

Până la ce vârstă somnul de la amiază este necesar?

„Până la vârsta de 3 ani somnul de la amiază este foarte necesar, deoarece anume până la această vârstă procesele de excitare a sistemului nervos prevalează și copilul trebuie să se odihnească ziua. În general, cu cât mai mult se păstrează somnul la amiază, cu atât e mai bine. În mediu, copiii dorm la amiază până ating vârsta de 5 ani.”

Există o dependență a somnului față de anotimp?

„Vara, copiii de regulă se trezesc mult mai devreme, odată cu soarele, așadar foarte devreme! Și se pun la dormit foarte greu seara, deoarece este încă lumină afară pe la ora 21.00. Așa iese că a adormit târziu și s-a trezit devreme, deci nu s-a săturat de somn. De aceea recomand draperiile black out.”

La ce vârstă copilul trebuie să doarmă sigur separat de părinți și să adoarmă fără a fi legănat sau fără a i se cânta?

„Copilul nu îi datorează nimic nimănui. Până la vârsta de 6 luni se recomandă ca bebelușul să doarmă cel puțin în aceeași cameră cu părinții pentru a evita moartea subită. Copilul poate dormi în pătucul său încă de la naștere, dacă părinții au ales asta. Cei mici pot fi gata să se mute în cameră separată după vârsta de 2 ani. Pot adormi de sine stătător după 4-6 luni de viață, dar trebuie să învețe asta cu ajutorul mamei. Este important să se facă asta blând, ocolind metoda „cry out” când este lăsat să plângă în singurătate.

Iar mai jos aveți un tabel cu orele pe care trebuie să le doarmă un copil ce are vârsta de la 0 la 3 ani. 

Отзыв
Sursa: aleksandrovaov.ru

Vezi și:  S-a inventat aparatul care îți spune la distanță cum se simte bebelușul tău în timpul somnului