Cine nu a citit cel puțin o carte erotică, să ridice mână! Oare femeile care au parteneri cu zece ani mai mici că ele sunt prea libertine? Are libidoul o dată a expirării și, în final, ce tipuri de sâni preferă bărbații și de ce? Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri urbane despre sexualitate. 

Mitul 1: Libidoul scade după vârstă de 50 de ani?

Din fericire, nu! Dar există o confuzie între diferiți alți factori. Începând cu vârstă de 40-50 de ani, femeia acuză o scădere hormonală și se îndreaptă către menopauză. Această perioadă de tranziție va fi depășită în funcție de imaginea pe care o are despre sine la această vârstă, despre mama sa la aceeași vârstă, despre rolul pe care consideră că i-l atribuie societatea. Maniera de a aborda lucrurile va fi rodul trecutului său, dar și al unei interacțiuni cu mediul în care evoluează. Dorință ei va fi, de asemenea, legată de reacția partenerului de viață: îi spune că o dorește în continuare sau nu? Îi reproșează ridurile și kilogramele în plus?  

La 50 de ani, femeia, de cele mai multe ori, este frumoasă, cu experiență bogată, dinamică, îndrăzneață. Există foarte mulți factori care îi vor însoți dorința, facilitându-i libidoul, iar vârstă nu are mare lucru de-a face cu asta. În plus, dacă este singură și întâlnește un nou partener, nu are nicio problemă de dorință! Simte că renaște. Chestiunea această privește, deci, cuplul pe termen lung, care nu se mai poate sprijini pe pasiunea primordială. De unde, importantă de a face bine distincția între această dorință facil de accesat la începuturi și o dorință mai elaborată, dar amenințată de siguranță, în care tandrețea riscă să treacă înaintea sexualității. O capcană care pândește și femeile de 30 de ani, de exemplu, aflate într-o relație încă de la vârstă de 18 ani.

În mod cert, vârstă de 50 de ani este o trecere dezechilibranta, întrucât îmbătrânirea este mereu anxiogena. Dacă organismul acuză anumite stări de rău, dacă viață nu oferă motive de satisfacție, avansarea în vârstă va fi un factor în plus pentru degradarea sexualității.

Cât despre bărbați, ei trebuie să se confrunte cu o negociere a locului pe care îl ocupă în viață socială și profesională. Chiar departe fiind de vârstă de pensionare, începând cu 50 de ani, ei sunt trecuți în categoria seniorilor. Iar teama lor cea mai mare este de a nu mai fi performanți, în special din punct de vedere sexual, teamă care se traduce prin angoasă de desființare.

 Trecuti de 50

Dacă neliniștea lor se fixează mai mult pe erecție decât pe dorință, este din cauza că, „adesea”, acestea două sunt confundate. Bărbații percep sexualitatea ca pe o nevoie, fără de care nu există ca bărbați, în timp ce maternitatea este cea care le oferă femeilor sentimentul de a există ca femei. Acest imperativ, de a-și confirmă virilitatea prin sexualitate, îi conduce pe bărbați la a face dragoste aproape mecanic, dar numai pentru a-și dovedi că sunt capabili. Și, desigur, fug de frică pe care o vor pune pe seamă vârstei.

Mitul 2: Literatură erotică este adresată doar femeilor?

Nu, mai ales că, inițial, autorii acestor romane erau bărbați. Astăzi, multe doamne scriu literatură erotică, chiar cu pricepere, întrucât câștigă premii și cunosc un succes fabulos. Trilogia 50 de nuanțe ale lui Grey (Trei, 2012) a isterizat planeta. Fiind mult timp considerate pudice ori doar cu rol de procreare, femeile sunt oarecum somate să-și asume fantasmele și să-și depășească inhibițiile.

A pleca de la ideea că literatură erotică le interesează doar pe femei, înseamnă că bărbații sunt incapabili de orice fel de elaborare psihică în domeniul sexual, fără creativitatea necesară în relațiile de lungă durată. Pentru a fi ca ele, nu ar avea nevoie decât de o pereche de sâni și picioare frumoase, puțină lectură kinky și gata excitarea!

 Literatura erotică

Bărbații care aderă la asemenea viziune caricaturală a sexualității caută frenetic excitarea primară, posibilă numai la debutul unei relații, de unde și infidelitatea constantă, ce asigură noi și noi începuturi. Pentru femeie, în schimb, acest clișeu este oarecum liniștitor: dacă numai femeile citesc literatură erotică, atunci bărbatul nu va elabora fantezii din care ea poate fi exclusă.

Mitul 3: Femeile cougar sunt mai libertine

Dacă acest apelativ numește o femeie matură care își asumă dorință în afară oricărui plan de maternitate, atunci, da, femeia cougar face dovadă unei anumite libertăți. Punând în evidență tinerețea partenerului ei, căruia îi atribuim numeroase dorințe la care ea ar ști să răspundă, acest termen pare a avea drept scop etichetarea acesteia că fiind foarte activă din punct de vedere sexual, acolo unde o altă femeie, cu sexualitate la fel de prezența, dar cu un partener de vârstă ei, ar trece total neobservată. Să ne oprim un moment asupra acestui lucru.  

De ce există nevoia de a eticheta o femeie care întreține relații sexuale cu un bărbat mai tânăr? Există vreun apelativ specific pentru bărbații care au relații sexuale cu femei cu 10, 20 chiar 30 de ani mai puțin decât ei? Pentru că așa este în regulă, în timp ce invers, nu? De ce să limităm relația sexuală doar la un cadru ce permite procrearea? Nu poate fi fertilă și altfel? Femei cu experiență care au iubiți bărbați tineri există încă din negură timpurilor (Khadidja, prima soție a lui Mahomed, mult mai în vârstă decât el, l-a făcut să descopere frumusețea lumii și datorită ei el l-a cunoscut pe Dumnezeu).

Apelativul cougar este departe de a fi inocent, întrucât bărbatul cougar este văzut drept o felină, un predător, dar femeia e o tigroaică, care se aruncă asupra victimelor. Prin urmare, iată-ne iar în fața fricii de dorință feminină afirmată, mereu suspectată de agresivitate. Că și când bărbații tineri ar fi niște mielușei, ce nu și-ar dori niciodată o relație sexuală cu o femeie matură.

 Diferenta de varsta

Dacă unele dintre femei fac din asta o luptă, revendicarea egalității între sexe, altele consideră emoționantă posibilitatea de a împărtăși unui bărbat mai tânăr experiența lor. În timp ce bărbatul matur în cuplu cu o tânără femeie va fi etichetat ca un pigmalion, termen nobil ce presupune creșterea și rafinarea tinerei, femeia cougar va fi considerată doar o devoratoare de bărbați. Eliberarea feminină va fi în mod real funcționabilă în ziua în care nu mai simțim nevoia să stigmatizam sistematic dorință sexuală a femeii, inclusiv atunci când implică un bărbat mai tânăr.

Mitul 4: Tuturor bărbaților le plac femeile cu sânii mari

Ca întotdeauna, această credință are fundamente solide. Sânul face trimitere la copilărie, la nevoia de a ne simți copleșiți. Mare, sânul apare inepuizabil, sursă de liniște și de siguranță în capacitatea lui de a ne împlini. La această dimensiune maternală, se adaugă cea sexuală: bărbatul, mereu curios de sexul feminin, se simte liniștit de sânii mari, dezvăluiți, ce pot fi cu ușurință manipulați.

De cealaltă parte, femeia, adesea întrebătoare, ea însăși, față de sexul bărbatului, realizează puterea pe care i-o dă pieptul voluminos și face din el un atu de seducție. Dar inconștientul râde adesea de legile Naturii. În funcție de trecutul personal, bărbații nu au cu toții o atracție față de sânii mari ori aceeași dorință de siguranță. Dacă mama a fost percepută ca fiind sufocantă, greu de mulțumit, sânii mari vor trezi amintiri mai puțin plăcute: de exemplu, dureroasa diferență dintre atotputernicia maternă și dependența de copil mic.

 sani mari sau mici

În cazul unei imagini de șine dezamăgitoare, bărbatul poate preferă anumite lipsuri ale partenerei (sânii mici) pentru a o copleși cu virilitatea să. Sânii mari devin atunci anxiogeni, nu pentru că sunt debordanți, ci pentru că îi subliniază teama de a nu se ridica la înălțimea așteptărilor partenerei. De asemenea, femeia poate fi percepută ca agresivă, sânii voluminoși devenind obiecte de rivalitate.

Sexul mobilizează adesea fantezii bizare, precum fantezia oedipiană a băiețelului care rivalizează cu tatăl și vrea să o aibă pe mamă doar pentru el, ce se poate manifesta în fața dimensiunii materne a sânilor. Cum va face față bărbatul acestei fantezii? Fie îi va anula, fie îi va stimula elanul sexual.

Sursa: Psychologies.ro

Foto: chemistry.com, thesussexnewspaper.com, rtv.net, acasatv.ro

Distribuie articolul: