Are 23 de ani și un viitor promițător. Ana Pereu, o tânără orginară din Moldova a absolvit, de curând, Universinatea New York din Abu Dhabi, o experiență fascinantă despre care poate povesti zile în șir. Am descusut-o și noi de secrete și am aflat lucruri uimitoare.

A început la noi și a ajuns tocmai în Emiratele Arabe. Deși nu a avut un parcurs ușor în lumea studiilor, Ana se poate mândri cu reușite demne de admirat:

„Mi-am început studiile la noi, în Moldova. Aici am făcut 10 clase, după care am beneficiat de un program în care sunt aleși câțiva elevi pentru a fi trimiși la studii în Anglia sau America. Eu am ales Anglia, pentru că îmi plăcea foarte mult, era visul meu. După câteva etape am fost admisă. Acolo am avut succese foarte mari, respectiv școala mi-a oferit bursă pentru al doilea an. Ulterior am aplicat la mai multe universități, printre care și NYU Abu Dhabi, o instituție, care are trei campusuri primare în New York, Shanghai și Abu Dhabi, dar și în alte 15 țări. Pot spune că a fost foarte complicat de intrat: din toți cei care au aplicat, a fost admins doar un procent. De curând am absolvit universitatea, iar în câteva zile revin în Anglia pentru studiile de masterat la Cambridge.”

img_0161

Are la activ peste 30 de țări vizitate, oportunitate de care a beneficiat în cadrul studiilor universitate. Ana, ne-a făcut și un top al celor mai impresionante destinații pe care le-a văzut cu proprii ochi și la care alții doar visează.

Pe primul loc în top este Australia

În Sidney se întâlnește New Yorkul cu Londra, cu Barcelona și cu Paris. În același oraș poți vedea mai multe cartiere organizare îl stitul diferitor țări.

Glaciarii, locul care m-a fascinat la propriu

Pe locul doi în top este Patagonia, Argentina. Acolo am văzut pentru prima dată Glaciarii. Este o frumusețe de neredat. Nu am mai întâlnit așa ceva. E ca într-o poveste. În Argentina, în general, este foarte multă cultură, cultură europeană. Pe străzi lumea cântă, dansează tango.

San Diego- orașul în care simți luxul pe propria piele

În America am fost în foarte multe orașe. Mi-a plăcut mult San Diego. E foarte frumos, e foarte diferit de restul țărilor în care am fost, pentru că era și extrem de luxos.

Thailanda, țara în care viața e mai mult pe stradă
Mulți spun că în Bangkok nu ai ce face. Eu sunt total împotriva acestui lucru. E foarte multă cultură, am fost la spectacole. Eram în perioada Anului Nou, iar atunci viața e pe stradă.

Nu cred că a fost vreo țară care nu mi-a plăcut
În fiecare țară este ceva special. Atunci când ești pentru o perioada scurtă, reușești să vezi țara foarte superficial și nu prea înțelegi esența locului. În călătorii mă atrage, cel mai mult, să aflu poveștile oamenilor, stilul lor de viață.

Nu pot alege doar o țară în care aș vrea să mă stabilesc
În specialitatea în care vreau să activez nu este doar o țară în care m-aș stabili pe viitor. Vreau să fac securitate internațioanală, m-aș întoarce în Orientul Mijlociu. Sper să pot transmite lucrurile care le-am învățat oamenilor care nu cunosc. Scopul meu final este să încerc să schimb mentalitatea oamenilor din țările de Vest.

1513782_10203254430298413_4006638835331920484_n

Cât despre oameni, Ana a descoperit persoane extraordinare în fiecare țară. Se poate mândri cu sute de prieteni din întreaga lume, un lucru de admirat.

Încerc să găsesc cheia pentru a ajunge la inima oamenilor

Mie îmi place foarte mult să interacționez cu oamenii și ei când văd asta devind altfel. Poate asta e și cheia la inima diferitor oameni. Întotdeauna se spunea că poporul nostru este foarte prietenos și foarte ospitalier. Eu mereu promovam chestia asta, dar cred că nu este chiar așa. Din experiența de câteva luni în care m-am întors acasă, am avut câteva momente neplăcute în care oamenii erau agresivi fără motiv, iar chestia asta te împinge un pic și de la țară și de la lumea de aici. Moldovenii mereu încearcă să se apere pentru a nu fi atacați. Or, asta nu am prea văzut în alte părți. Se zice că nemții sunt reci, dar din experiența mea ei au fost foarte prietenoși. Până la urmă, oameni răi sunt în oriunde, trebuie doar să-i descoperi pe cei buni.

img_0164

De-a lungul timpului, studenta s-a confruntat cu situații plăcute, dar și nu prea. Din toate, însă a avut numai de învățat.

Niciodată nu te da bătut

Este cea mai prețioasă lecție pe care am învățat-o fiind la universitate. Erau foarte multe momente în care mă gândeam că nu mai este ieșire din situație. Înainte de a te da bătut, însă trebuie să scurgi ultima picătură din tine, pentru a reuși. Nici nu știi de unde apare oportunitatea.
În ceea ce ține de călătorii, nu te duce într-o țară cu un set de așteptări și nu-ți forma păreri sau viziuni înainte de a cunoaște. Dacă ai avut o interacțiune neplăcută cu o persoană nu înseamnă că așa este tot poporul. Dacă călătorești încearcă să descoperi țara de la rădăcină. Dă-le oamenilor șansa de a se arăta și arată-te și tu din punctul tău forte.

Încă de la școală a fost pasionată de limbile străine. Acum cunoaște șapte și… nu se oprește aici.

Îm plac limbile „aspre”, îmi pare că denotă putere

Din cele șapte limbi pe care le cunosc, cea mai frumoasă mi se pare spaniola și portugheza. Sunt foarte melodioase și îmi sunt apropiate de suflet, dar îmi plac mult și limbile mai aspre: germana, rusa. Mi-ar plăcea să mai învăț turca, ucraineana, îmi place cum sună.

Chiar dacă își vede viitorul peste hotare, Ana Pereu este dispusă să revină și în Moldova. Cu o singură condiție, însă:

Aș șterge cu bureta tot sistemul din Moldova, doar atunci aș reveni aici
Acum, nu m-aș întoarce în Moldova din cauza situației care este. Aș reveni dacă ar fi șansa să șterg absolut tot sistemul politic care este acum. Multe țări au făcut asta. M-aș întoarce dacă aș putea stabili o rețea de oameni ca mine pentru a împinge acele persoane, care și-au înfipt rădăcinile în putere.

Foto: Dima Iacovlev, arhivă personală