Un proiect care a pornit dintr-o necesitate, cea de a avea informaţie corectă la îndemâna oricărei proaspete mămici. Curiozitatea şi spiritul jurnalistic, a îndemnat-o pe Anastasia Popescu, pe atunci proaspătă mămică, să iniţieze o platformă de comunicare a informaţiilor veridice şi oferire de suport pentru viitoarele şi proaspete mămici cu privire la alăptare. Împreună cu două consultante cu studii specialite în domeniul alăptării alăptării (pe baza recomandărilor OMS/UNICEF), Alina Şmurun şi Olga Gutium, a fost fondat proiectul Mămica Alăptează.

În timp, s-a adeverit că în societatea noastră sunt o groază de mituri cu privire la alăptare, iar fiecare om se consideră expert în alăptare (ca şi în creşterea copiilor) şi ţină să o suprasolicite pe tânăra mămică, cu tot felul de sfaturi. Totuşi informaţia din sursele veridice şi sigure, aşa cum este Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după care se crează protocoalele medicale din întreaga lume, este esenţială atunci când vine vorba de creşterea unui copil, iar consultanţii Mămica Alăptează oferă informaţii şi suport anume din aceste surse.

Echipa „Mămica Alăptează” a crescut de la un fondator şi 2 consultanţi la 5 consultanţi în domeniu, un manager de proiect şi un fotograf. Timp de 3 ani de activitate pe blogul Mămica Alăptează au scrise 161 de articole cu privire la alăptare şi creşterea copiilor, iar pagina de facebook a ajus să fie urmărită de peste 23 de mii de părinţi din Moldova, România, Rusia, Statele Unite ale Americii şi alte ţări din întreaga lume.

Mămicile din întreaga lume sunt consultate on-line pe pagina Mămica Alăptează (în total au fost oferite peste 5 mii de consultaţii personale la telefon şi on-line), iar în cazul a peste o mie de mămici a fost nevoie de consultaţii pe viu.

Vezi și: Zeci de mămici cu pruncii la piept s-au adunat astăzi la Marșul Alăptării (Galerie Foto)

Anual, în prima săptămână a lunii august, Mămica Alăptează organizează Săptămâna Alăptării la Chişinău, marcată de Marşul Alăptării, un eveniment pentru părinţi şi copii, burtici şi bunici, şi o serie de workshopuri tematice, care în acest an a marcat a treia ediţie.

Cei mai conştienţi şi curioşi părinţi sunt invitaţi la workshopurile tematice lunare, care sunt organizate pe diverse tematici, dedicate bazelor alăptării şi îngrijirii copilului în prima lună de viaţă, pentru copii ajunşi la vârsta de 6 luni despre diversificarea alimentară, pentru mămicile care vor să fie frumoase şi sănătoase – un seminnar despre modul de viaţă în timpul alăptării, iar pentru părinţii care au decis să încheie capitolul de alăptare– un seminar util despre cum să înceteze blând alăptarea fără traume pentru copil şi propriul corp. Timp de trei ani au fost organizate 130 seminare şi şezători atât în română, cât şi în limba rusă, la care au participat câteva mii de părinţi.

Utilitatea informaţiilor oferite sunt confirmate zilnic prin feedbackurile primite de la părinţi şi creşterea armoniasă a copiilor cărora i-am ajutat să organizăm corect procesul de alăptare.

Anul acesta consultantele Mămica Alăptează au participat, în premieră pentru ţara noastră, într-un proiect de informare a cadrelor medicale şi mămicilor din teritoriul de peste Nistru, proiect organizat de Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Moldova.

Alăptearea este cel mai frumos dar al naturii! Şi aceasta o confirmă mămicile care ne trimit zilnic fotografii cum îşi alăptează puncii, iar noi le postăm în albumul „Mămici care alăptează”.

Noi dorim ca fiecare copil să crească într-o atmosferă prietenoasă şi fără primejdii, iar tinerele mămici să primească informaţie corectă şi suport din partea societăţii să alăpteze copii.

Pagina de facebook Mămica Alăptează

Grupul de susţinere Mămica Alăptează

Blog Mămica Alăptează