Ziua internaţională a poeziei (World Poetry Day) se marchează anual, la 21 martie, ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emise în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999. Mesajul directorului general al UNESCO, Irina Bokova, pentru marcarea Zilei Mondiale a Poeziei în 2013 este “Poezia este una dintre cele mai pure expresii ale libertăţii lingvistice. Este o componentă a identităţii popoarelor şi întruchipează energia creatoare a culturii, datorită posibilităţii de a fi reînnoită continuu.”

Ziua Internaţională a Poeziei promovează eforturile editurilor mici, care încearcă să se afirme în acest domeniu, publicând colecţii ale poeţilor tineri.

 

 

De asemenea, este promovată organizarea de recitaluri publice, pentru a atrage cât mai multe persoane către acest gen şi restabilirea dialogului între poezie şi celelalte arte, printre care teatru, dans, muzică sau pictură, evidenţiind astfel dictonul lui Delacroix: “Nu există nicio altă artă, fără poezie”.

Şi, în cele din urmă, este promovată imaginea poeziei în mass-media, astfel încât această formă de artă să nu mai fie considerată învechită, ci să fie văzută ca un mijloc de afirmare a identităţii unei societăţi.

Sursa: Financiarul.ro 

Distribuie articolul: